Matematik

Kæderegel generelt

18. februar 2010 af felixdrud (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Jeg har lidt problemer med, at forstå kædereglen.

Findes der en venlig sjæl der vil forklare mig det? Evt. vha. nogle eksempler.

Jeg har søgt, men det jeg finder er ikke helt pædagogisk nok til mig :)

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. februar 2010 af PeterValberg

Prøv at kigge på vedhæftede og se om det afklarer noget, - ellers giver du bare lyd fra dig

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)

Vedhæftet fil:Vedr_kaededereglen.pdf

Svar #2
18. februar 2010 af felixdrud (Slettet)

Tak for svaret. Jeg søgte nu noget med funktioner med flere variabler. Dette hjalp dog en del.


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

wikipedia har en udmærket oversigt her

http://en.wikipedia.org/wiki/Chain_rule


Svar #4
18. februar 2010 af felixdrud (Slettet)

Andersen11: Tak for det. Den er udemærket. Jeg er dog stadig i tvivl når det kommer til funktioner af 2 eller flere variabler.

Hvordan bruges kædereglen hvis det fx er for f(g(x),h(x)).

Hvad er så f'(g(x),h(x)) ?


Brugbart svar (1)

Svar #5
18. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

Så er

f'(g(t),h(t)) = d/dt (f(g(t),h(t)) = ∂f/∂x (g(t),h(t)) • g'(t) + ∂f/∂y (g(t),h(t)) • h'(t)

Det er her de partielle afledede af f taget i punktet (g(t), h(t))

Jeg skiftede notation til t for at gøre det mere klart.


Svar #6
18. februar 2010 af felixdrud (Slettet)

Andersen11: Ja okay nu forstår jeg det. Jeg har lige fundet noget tilsvarende i min bog.

Er det forresten ikke muligt, at skrive latex direkte på dette forum?

Tak for hjælpen.


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

Jeg skal ikke udtale mig om latex. Men der er sikkert andre, der kan svare på dit spørgsmål.


Svar #8
18. februar 2010 af felixdrud (Slettet)

Fortsætter den også hvis der fx er 3 variabler?

Altså:

f'(g(t),h(t),m(t)) = d/dt (f(g(t),h(t),m(t)) = ∂f/∂x (g(t),h(t),m(t)) • g'(t) + ∂f/∂y (g(t),h(t),m(t)) • h'(t) + ∂f/∂z (g(t),h(t),m(t)) • m'(t)

osv?


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. februar 2010 af Exupery (Slettet)

Har du kigget på et par opgaver i det? Vi kan jo forsøge os med at løse følgende opgave:

z=F(x,y)=x*lny+y*lnx, hvor x=t+1 og y=lnt

Vi ønsker at finde den afledede med hensyn til t. Men da funktionen er en sammensat funktion, må vi benytte kædereglen.

Vi ved helt konkret, at kædereglen er givet ved formlen:

Så vi starter bare med at finde F'1(x,y). Da funktionen er en funktion af flere variable, benytter vi os af partielt differentiation, og idet vi skal differentiere med hensyn til x, holdes y konstant. Vi får:

f'1(x,y)=lny+y/x

Vi kan gøre det samme med hensyn til y, vi får da:

f'2(x,y)=x/y+lnx

Nu skal vi finde , hvilket gøres ret nemt:

og findes på lignende måde:

Nu kender vi alle led i kædereglen, så nu indsætter vi bare:

som vi kan forkorte og yderligere indsætte x og y i:

hvorefter vi har differentieret funktion med hensyn til t.

Vi kunne endda forkorte den til:

 


Brugbart svar (0)

Svar #10
18. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ja, det er korrekt.

Vedrørende dit latex spm., så kan du spørge "daleif" her på portalen. Han er LaTexguru.


Brugbart svar (0)

Svar #11
20. februar 2010 af PeterValberg

vedr. #6 jo det er muligt at skrive direkte her i indlæggene, - det er gjort i #9

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Kæderegel generelt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.