Kemi

mol og M?

16. marts 2010 af lillyjan (Slettet)

Hej ;)

Hvad er forskellen mellem mol og M


Brugbart svar (2)

Svar #1
16. marts 2010 af NejTilSvampe

 mol er et tal, avogados tal. Det er et tal man bruger for at beskrive stofmængden af et bestemt stof. Dvs. Antal af molekyler.

M kommer lidt an på hvad du mener der, for det kan forstås som enheden molær for koncentration eller det kan forstås som størelsen molarmasse. Der er stor forskel på alle de tre begreber her, selvom at de relaterer tæt til hinanden.

stofmængden er det vi beskriver i mol, måden man typisk definerer stofmængden på er 

n = m / M    hvor du skal se forskel på lille m og stort M. Som sagt er stofmængden et "antal" molekyler, den har defor ingen "enhed", men man bruger præfixen <--(ikke sikker på det er et korrekt term) mol. (hvor du kan regne "mol" som en enhed, så længe du forstår det ikke i virkeligheden er en enhed.)

lille m er det vi kalder masse, altså det som du i folkeskole og gymnasie sammenhæng kan forstå som "vægt", enheden er i gram.

stort M er molarmasse som jeg skrev før. Den beregner du så som M = m / n  enheden for den er  g/mol (som læses gram per mol)

c er koncentration og enheden for det er stort M (det er her forvirringen kan opstå) enheden kan også skrives som mol/L (læses mol per liter)

Håber det forklarede det nogenlunde.


Brugbart svar (2)

Svar #2
16. marts 2010 af mathon

af konteksten fremgår det
om
           M betyder
                             1)  molaritet = antal mol per liter opløsning

                             2)  molmassen = massen af en stofmængde på 1 mol


Svar #3
16. marts 2010 af lillyjan (Slettet)

1000 Taaaak! :-)


Skriv et svar til: mol og M?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.