Kemi

Titrering af eddiikke. Enkelte spørgsmål.

11. april 2010 af NV4life (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hey alle SP-brugere. Jeg er gået i stå med min eksamensforsøgsrapport. Overskriften er "Titrering af eddike". Mere har jeg ikke udover vejledning til forsøget og et skema som jeg skal udfylde. Jeg har derfor nogle spørgsmål og nogle beskrivelser, som jeg vil have at I hjælper mig ved. Ved. bl.a. at se om det giver sammenhæng

Formål: formålet med dette forsøg er, at finde eddikesyreindholdet (ethansyreindholdet)i masse-% i husholdningseddike. Derudover er det at finde stofmængden af NaOH. (hvad er formlen for eddikesyre? er det CH3COOH?) Samtidig er det at finde pH-værdien mens vi titrerer.           (GIVER DET MENING?)

Teori: Teorien har jeg fået at vide, at jeg bare skal henvise til. Men jeg vil dog gerne beskrive lidt selv. Derfor ville jeg høre om nogen kunne forklare mig: hvad er en kolorimetrisk titrering? Hvad bruges den til? Og hvad med potentiometrisk titrering? Hvad bruges den til?      Jeg ved på forhånd at kolometrisk er uden pHmåling? og potentio er med, hvor man så tegner en titrerkurve?

Efterbehandling

Jeg har flg. vejeemål:

Masse af målekolbe                                     Masse af 25,0 eddike                     Densitet for eddike

tom = 96,07 g                                                 120, 92 g - 96,07g = 24, 85 g         p = m/V = (24, 85g/25 ml) = 0,994 g/mol

Med 25,0 ml eddike = 120,92 g            

Ser ovenstående rigtig ud? Tænker også på enheder

Titrering #1 del:                     

                  Volumen0,100M NaOH i ækv.punkt            n_NaOH                                                  

A) (kolom.)          22,2 ml                                                c* V = c* 22,ml (hvad er c?)

B) (Potentiom,)    24 ml                                                 c* V = c* 24,ml (hvad er c?)

Titrering #2 del:

                                   Koncentrationen af eddikesyre                                Eddikesyreindholdet i masse-%                                

                                   fortyndet                          ufortyndet                                            

A (kolom.)                  c = n/V?                       c = n/V?                                       Er lost her`?

B (potentiom)            c = n/V?                       c = n/V?                                       Er lost her?

Jeg er også inde med en hel masse målinger, tror mere det er til potentiometrisk titering, hvor jeg har ml og pH værdien, her er de tre første. (har i alt ca 20 målinger):

ml                      pH

0                        2,94

2                       3,58

4                        3,93

Konklusion: Lidt svært, men skal jeg bare skrive resultaten af mine beregnede mase% af eddikesyreindholdet?


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. april 2010 af JetteSH (Slettet)

Eddikesyres formel er, som du selv skriver, CH3COOH

Ved en kolorimetrisk titrering anvender du en indikator og kan derved se ækvivalenspunktet i farveskiftet forudsat at du har valgt en passende indikator.
Ved en potentiometrisk titrering anvender du et pH-meter og laver ud fra disse målinger en titrerkurve hvorpå du kan se ækvivalenspunktet.

c er koncentrationen med enheden M (molær) eller mol/L

Skriver i ikke en diskussion/vurdering, hvor i vurderer jeres resultater i forhold til teorien og eventuelle fejlkilder? Det kan i hvert fald anbefales, da dette giver udtryk for at du har forståelse for emnet og derfor kan redegøre for hvorfor og hvordan :)

Derefter bruger du konklusionen til at besvare dit formål nøjagtigt i tal.


Skriv et svar til: Titrering af eddiikke. Enkelte spørgsmål.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.