Kemi

Hvordan beregner man pH-værdi ved ækvivalenspunkt

29. maj 2010 af NanuM (Slettet)

 Hey alle sammen, 

jeg har endnu et spørgsmål i pH-beregning:

25,0 mL af butansyreopløsningen titreres med en 0,300 M kaliumhydroxidopløsning, hvorved følgende reaktion forløber:


CH3CH2CH2COOH(aq) + OH(aq) → CH3CH2CH2COO(aq) + H2O(l)

butansyre                              base                 butanoation


c) Beregn, hvor stort et volumen af KOH-opløsningen, der skal tilsættes
for at nå ækvivalenspunktet.
Foreslå en indikator, der kan anvendes ved titreringen.

jeg har så beregnet volumnet til at være V(KOH)=18.9 mL

men aner så ikke hvordan man skal foreslå indikatoren.. altså ud fra hvad skal man det?

og derefter ber de om at beregne pH-værdien i ækvivalenspunktet.?

hjælp!


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. juni 2010 af AsK-Mei (Slettet)

øh hvordan har du egentlig beregnet volumen til 18,9mL, har lidt svært ved det nemlig???

Hvad angår dit spørgsmål skal du bare beregne  pH ved ækvivalenspunktet og derefter slå op for de forskellige indikatorer om deres omslagsinterval er ved den pågældende pH -værdi, ex. hvis dit pH=9, så kan du anvende phenophetelein som indikator, da dens omslagsinterval er 8,2-10,0, hvilket du kan slå op.


Svar #2
01. juni 2010 af NanuM (Slettet)

har beregnet den vha. forholdet mellem syren og basen..

vi ved at der bliver brugt 25 mL butansyre og den har en koncentration på 0.227 M, ved at bruge følgende formel får vi:

n:=c*V=0.227M *25 mL =5.675 mol

da forholdet mellem basen og butansyre er 1:1 vil det sige :

n(butansyre)=n(OH-)

så beregner vi volumnet:

V:=n/C = 5.675 mol/ 0.3 M = 18.9 mL

Du har ikke svaret på hvordan man beregner pH ved ækvivalenspunkt?


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. juni 2012 af denflittigeelev (Slettet)

Du har lavet en lille fejl: Enten skal du gange med 0,0025 L og ikke 25 ml ellers skal du skrive at det bliver i mmol for det ikke er forvirrende.

Da butansyre har pks 4,82 ved du at ækvivalentpunktet er når ph=pks

Herfra kan du finde en passende indikator


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. november 2014 af zeynab96 (Slettet)

cmx c


Skriv et svar til: Hvordan beregner man pH-værdi ved ækvivalenspunkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.