Kemi

den begrænsende faktor

01. juni 2010 af Pools (Slettet) - Niveau: B-niveau

2ZnS + 3O2 -> 2 ZnO + 2SO2

89.98g ZnS reagerer med 36.63g O2. Den begrænsende faktor er ZnS ikke ?

n(ZnS) = 89.98g / 97.46g/mol =0.92*2 = 1.84 mol

n(O2) = 32.62g / 32 g/mol = 1.01 *3 = 3.03mol.

Så ZnS må være den begrænsende faktor ikk ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. juni 2010 af flygtighed (Slettet)

jo, det mener jeg


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. juni 2010 af mathon

                                                             2ZnS   +   3O2  --->  2ZnO   +   2SO2
ækvivalente stofmængder i mol:            2              3                2               2
ækvivalente stofmængder i g:           2·97,44    3·2·15,999
                                                          194,88        95,994
aktuelle stofmængder i g:                   89,98        36,63

                                                    89,98/194,88    36,63/95,994
                                                            0,46      >   0,38

hvorfor O2 er den begrænsende faktor
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. juni 2010 af kemikerne (Slettet)

 2ZnS + 3O2 -> 2 ZnO + 2SO2

89.98g ZnS reagerer med 36.63g O2. Den begrænsende faktor er ZnS ikke ?


n(ZnS) = m/M = 89.98g / 97.46g/mol =0.92 mol

n(O2) = m/M = 32.62g / 32 g/mol = 1.01 mol

Hvis der er ækvivalente mængder er forholdet mellem stofmængderne (n(O2)/ n(ZnS)) = 3/2 - dvs. forholdet mellem koefficienterne i reaktionsskemaet. Hvis det aktuelle stfmængde-forhold er mindre end 3/2 er O2 i underskud og dermed den begrænsende faktor og omvendt hvis forholdet mellem de aktuelle forhold er mindre end 3/2 er ZnS i underskud og dermed den begrænsende faktor. 


Svar #4
02. juni 2010 af Pools (Slettet)

mange tak


Skriv et svar til: den begrænsende faktor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.