Fysik
Er de her støm opg. rigtige?
13. marts 2005 af
Hilano (Slettet)
Hej alle
Vil bare lige høre om der er en der gider tjekke om de her opgaver er rigtige?
Opg 4.3)
To resistorer R1 = 8 ohm og R2 = 12 ohm er koblet parallelt. Strømmen gennem parallelkoblingen er 2 A.
a) Beregn spændingsfaldet over parallelkoblingen.
1/R = 1/8 ohm + 1/12 ohm
1/R = 0,125^-1 ohm + 0,0833^-1 ohm
1/R = 0,20833^-1 ohm
R = 4,8 ohm
U = R * I
U = 4,8 ohm * 2,0 A
U = 9,6 V
b) Beregn strømmen gennem R1 og strømmen gennem R2
R1)
I = R/U
I = 8 ohm / 9,6 V
I = 0,833 A
R2)
I = R/U
I = 12 ohm / 9,6 V
I = 1,25 A
Tjek 0,833 + 1,25 er cirka (med lidt afrundingsfejl) de 2 A
Opg. 4.5
Lamperne i et hus er parallet koblet, da alle lamperne ellers ville slukke, hvis man slukkede en! (Er her ikke en mere fysisk forklaring??)
Opg. 5.1
I en ovn der er tilsluttet 220 V, har grillen et effektforbrug på 800 W, når den er varm.
a) hvilken resistans har grillen når den er varm?
R = U^2 / P
R = 220^2 V / 800 W
R = 60,5 ohm
b) Grilelementet er lavet af jern. Når grillen er varm har den temperaturen 450 grader celcius. Find jerns temperatur koefficient i en tabel, og beregn grillens resistans når den er kold (20 celcius)
R = 60.5 ohm / (1+(5,9*10^-3)(450 grader-20 grader)
R = 17,10 ohm
c)
Kan grillen tilsluttes en 10 A sikring, eller skal man bruge en 16 A sikring?
Øhhh....?
Måske noget med at
I = P / U
I = 800 W / 220 V
I = 3,63 A
Så en 10 A er nok?
Opg 4.6)
To elektriske apparater har resistanserne R1 = 40 ohm og R2 = 80 ohm
De to apparater kobles i serie og tilsluttes 12 V
a) Hvor stor er I gennem apparaterne?
I1 = R / U
I1 = 40 ohm / 12 V
I1 = 3,33 A
I2 = R / U
I2 = 80 ohm / 12 V
I2 = 6,66 A
b) Hvilken effekt afsættes i hvert af apparaterne?
P1 = U * I1
P1 = 12 V * 3,33 A
P1 = 40 W
P2 = U * I2
P2 = 12 V * 6,66 A
P2 = 80 W
Nu parallelkobles de to apparater og tilsluttes igen 12 V.
Her kommer samme spg. a + b men ved ikke helt hvordan jeg skal gribe dem an her ved parallelkobling?
Hilano
Vil bare lige høre om der er en der gider tjekke om de her opgaver er rigtige?
Opg 4.3)
To resistorer R1 = 8 ohm og R2 = 12 ohm er koblet parallelt. Strømmen gennem parallelkoblingen er 2 A.
a) Beregn spændingsfaldet over parallelkoblingen.
1/R = 1/8 ohm + 1/12 ohm
1/R = 0,125^-1 ohm + 0,0833^-1 ohm
1/R = 0,20833^-1 ohm
R = 4,8 ohm
U = R * I
U = 4,8 ohm * 2,0 A
U = 9,6 V
b) Beregn strømmen gennem R1 og strømmen gennem R2
R1)
I = R/U
I = 8 ohm / 9,6 V
I = 0,833 A
R2)
I = R/U
I = 12 ohm / 9,6 V
I = 1,25 A
Tjek 0,833 + 1,25 er cirka (med lidt afrundingsfejl) de 2 A
Opg. 4.5
Lamperne i et hus er parallet koblet, da alle lamperne ellers ville slukke, hvis man slukkede en! (Er her ikke en mere fysisk forklaring??)
Opg. 5.1
I en ovn der er tilsluttet 220 V, har grillen et effektforbrug på 800 W, når den er varm.
a) hvilken resistans har grillen når den er varm?
R = U^2 / P
R = 220^2 V / 800 W
R = 60,5 ohm
b) Grilelementet er lavet af jern. Når grillen er varm har den temperaturen 450 grader celcius. Find jerns temperatur koefficient i en tabel, og beregn grillens resistans når den er kold (20 celcius)
R = 60.5 ohm / (1+(5,9*10^-3)(450 grader-20 grader)
R = 17,10 ohm
c)
Kan grillen tilsluttes en 10 A sikring, eller skal man bruge en 16 A sikring?
Øhhh....?
Måske noget med at
I = P / U
I = 800 W / 220 V
I = 3,63 A
Så en 10 A er nok?
Opg 4.6)
To elektriske apparater har resistanserne R1 = 40 ohm og R2 = 80 ohm
De to apparater kobles i serie og tilsluttes 12 V
a) Hvor stor er I gennem apparaterne?
I1 = R / U
I1 = 40 ohm / 12 V
I1 = 3,33 A
I2 = R / U
I2 = 80 ohm / 12 V
I2 = 6,66 A
b) Hvilken effekt afsættes i hvert af apparaterne?
P1 = U * I1
P1 = 12 V * 3,33 A
P1 = 40 W
P2 = U * I2
P2 = 12 V * 6,66 A
P2 = 80 W
Nu parallelkobles de to apparater og tilsluttes igen 12 V.
Her kommer samme spg. a + b men ved ikke helt hvordan jeg skal gribe dem an her ved parallelkobling?
Hilano
Svar #1
13. marts 2005 af KickAzz (Slettet)
Har ikke tid til at rette det hele igennem, men så lige opg. 4.3 b)
Husk U = R * I <=> I = U/R.
R1)
I = U/R = 9,6V/8ohm = 1,2A
R2)
I = U/R
I = 9,6 V / 12ohm = 0,8A
I alt = 2,0A
//Peter
Husk U = R * I <=> I = U/R.
R1)
I = U/R = 9,6V/8ohm = 1,2A
R2)
I = U/R
I = 9,6 V / 12ohm = 0,8A
I alt = 2,0A
//Peter
Skriv et svar til: Er de her støm opg. rigtige?
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
