Matematik

Matrice regning! Simpelt

10. juni 2010 af Tæven (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Jeg er ved at forberede mig på en mundtlig mat eksamen. Der er nogle stykker indtil videre, som er blevet nakket helt vildt på dette spørgsmålfra mat forelæser:

Hvorfor må du overhovedet lave elementære række operationer?

Jeg er godt klar over, at det ikke ændrer på løsningsmængden, og at man godt må lave dem, osv. Men er der et helt præcist svar på, hvorfor man gerne f.eks. må gange en række med en skalar, og lægge denne til en anden række?

Kan man vise på det nogen måde, er der et "bevis", osv.??

Håber på et hurtigt svar, da jeg er ret presset. På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. juni 2010 af himsen (Slettet)

Elementære række operationer er manipulationer af ligninger. F.eks. at gange den i'te række med r, svarer til at gange den i'te ligning med r på begge sider af lighedstegnet.


Svar #2
10. juni 2010 af Tæven (Slettet)

 Ja. Men hvad så med det med at gange med en række og lægge til en anden?


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. juni 2010 af himsen (Slettet)

en kringlet forklaring:

x+y = 2   (I)

2x+3y = 6   (II)

gang (I) med -2 og læg til (II)

ganger på række (I):  (-2)*(x+y)=(-2)*2   (*)

lægger venstresiden af (*) til venstresiden af (II)

2x+3y+(-2)(x+y)    (d)

Så kan jeg også lægge højresiden af (*) til højresiden af (II)

6+(-2)*2   (f)

(d) og (f) er stadigvæk lig med hinanden fordi vi har lagt det samme til på begge sider af lighedstegnet. Så

2x+3y+(-2)(x+y)=6+(-2)*2 ⇒ y=2.

Hvis man opskriver totalmatricen for ligningssystemet svarer det jo netop til at gange den 1. række med (-2) og lægge til den anden række.  Skrevet på en generel måde:

1. Ri ⇔ Rj : byt den i’te og den j’te række af matricen;
2. Ri → sRi: gang den i’te række med s ∈ F \ {0};
3. Ri → Ri + tRj : læg t gange den j’te række til den i’te række (t ∈ F, j ≠ i).
Anvendelser af disse ERO’er på [A|b] svarer til algebraiske manipulationer af ligningerne:
1. Ri ⇔ Rj : byt den i’te og den j’te ligning;
2. Ri → sRi: gang den i’te ligning med s ∈ F \ {0};
3. Ri → Ri + tRj : læg t gange den j’te ligning til den i’te ligning (t ∈ F, j ≠ i).


Svar #4
11. juni 2010 af Tæven (Slettet)

 himsen - tak for dit meget uddybende svar. Jeg er helt med på selve udførelsen, som du også beskriver godt. 

Samt argumentationen med, at eftersom at det er ligninger, så vil der jo altid står det samme på hver side af ligningen.

Kan man generelt ikke sige følgende?:
Generelt siges to udvidede matricer at være rækkeækvivalente såfremt den ene kan fås ved udføre en kombination af rækkeoperationer (de, som du også nævner) på den anden matrice. Og hvis to matricer er rækkeækvivalente, har ligningssystemerne (tilhørende de to matricer), præcist samme løsninger.
 


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. juni 2010 af Jerslev (Slettet)

#4: Jo.


Skriv et svar til: Matrice regning! Simpelt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.