Fysik

spørgsmål omkring Parallel– og seriekobling

18. juni 2010 af Frederik123 (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hey

Hvorfor er det at man i et serieforbundet kredsløb skal øge volten for hver lampe der bliver tilføjet. Mens man i et parallelt kredsløb skal øge amperene for hver lampe der bliver tilføjet?


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. juni 2010 af mathon


Svar #2
18. juni 2010 af Frederik123 (Slettet)

 jeg fatter keine af det, kan du ikke forklare?:)


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. juni 2010 af mathon

i parallelforbindelse kan hver enkelt pære netop tildeles den nødvendige spænding for at lyse ved den optimale strømstyrke uanset hvor mange pærer du tilslutter.

     erstatningsmodstanden bliver hele tiden mindre desto flere pærer du tilslutter

                             Rp = R/n

i serieforbindelse skal spænding hele tiden forøges, da modstanden forøges ved tilslutning af flere pærer

                      I = U/Rs = U/(n·R)


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. juni 2010 af mathon

eksempel
med 6V-1A dvs. 1 Ω

i parallelforbindelse med 6 V får alle pærerne den fornødne spænding og der går 1 A gennem hver pære uanset antallet

i serieforbindelse skal
                                                2 pærer have 2·(6V) for at få 1 A
                                                3 pærer have 3·(6V) for at få 1 A
                                      ........
                                                n pærer have n·(6V) for at få 1 A

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. juni 2010 af mette48 (Slettet)

Strømstyrken (Ampertallet) er et mål for hvor mange elektroner der passerer gennem ledningen pr sekund, medens Spændingsforskelden (Volttallet) er evnen til at drive elektronerne frem.

For at få pæren til at lyse med fuld styrke skal der et bestemt antal elektroner gennem den pr sek, hvilket ofte er angivet på pæren. For at drive elektronerne gennem pæren, skal de overvinde modstanden i pæren, hvilket kræver en spændingsforskel, som også er angivet på pæren.

I eksemblerne nedenfor forventes at alle pærer lyser med fuld styrke.

Serieforbindelse:

Skal elektronerne gennem 2 eller flere pærer efter hinanden skal der en større spændingsforskel til at drive den hele vejen igennem med det ønskede antal pr sek. Er spændingsforskellen for lille, kommer der for få elektroner på sek og lamperne lyser ikke fuld styrke.

Parallelforbindelse:

Gennem hver pærer skal der samtidig sendes det nødvendige antal elektroner for at pæren lyser kraftigt. Elektronerne kommer alle sammen fra den samme ledning, så i den kommer der 3 gange sp mange elektroner til 3 pærer end der er kommer til hver enkelt af de tre pærer. Derfor er strømstyrker 3 gange så stor.

Håber denne forklaring kan hjælpe dig lidt, selv om den måske ikke virker særlig videnskabelig


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. juni 2010 af mette48 (Slettet)

#4

eksempel
med 6V-1A dvs. 1 Ω

Det passer da ikke, har du glemt Ohms lov?


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. juni 2010 af mathon

rettelse af tastfejl

            eksempel
med 6V-1A dvs. 6 Ω    :-)


Skriv et svar til: spørgsmål omkring Parallel– og seriekobling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.