Matematik

hjæælp kan ikke huske efter sommerferien!!

12. august 2010 af skolehjælpen (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej allesammen. Hvordan regner man det her ud, kan simpelthen ikke huske det, har nemlig lige haft sommerferie håber i kan hjælpe? tak på forhånd :)

hvis nu jeg f.eks skulle regne det her ud.

hvad er: 20% af 100 lagt til hundrede?

og hvordan går man så det her?

f.eks hvad er: 20% af 100 trukket fra 100?

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. august 2010 af Moderatoren

100 = 100 %

20 % = 1/5 dvs. en femte del

Hjælper det?


Svar #2
12. august 2010 af skolehjælpen (Slettet)

ja men hvordan skal jeg skrive det op? eller skrive det som udregningen?


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. august 2010 af Moderatoren

Du skal f. eks. skrive det op som brøk. Også forkorte den.

Har desværre ikke tid til at hjælpe dig mere lige nu. Håber der kommer en anden.


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. august 2010 af Bankier (Slettet)

#3   Ville det være at forvirre "skolehjælpen" ved at introducere renteformlen - den giver alle mekanismerne i udregningerne?


Svar #5
12. august 2010 af skolehjælpen (Slettet)

nej


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. august 2010 af Bankier (Slettet)

Her er renteformeln

kn = k0 * (1+r)n

Du begynder med 100  (k0) . Du vil vide hvad du har når man lægger eks 12% til.

100 * (1+0,12)1   = 112

Du begynder med 95, Du vil vide havd du har når man lægger 25 % til.

95 * ( 1+0,25)1 = 118,75

De hævede 1-tal som står på n's plads er antal gange du ønsker man skal lægge de skrvne procenter til, men det er ikke noget du skal vide mere om.

Din renteformel kan således se sådan ud

k = k0 * (1+r)


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. august 2010 af mette48 (Slettet)

Banker det ville være en stor hjælp, hvis du begyndte med at finde ud af, hvilket niveau spørgeren er på.

Skolehjælpen går i 9. klasse og er 14 år.

Ud fra spørgsmålet i sig selv burde du opdage at der er problemer med grundlæggende procentregning.

Så svar på det niveau eller lad andre svare.

procent betyder pr hundrede.

20%   tyve ud af hver hundrede

20% af 100 lagt til hundrede

eks:

købspris 100 kr

fortjæneste 20% af købsprisen (altså de 100 kr)

salgspris = købspris + fortjeneste

Fortjeneste 100*20/100 kr =20 kr

salgspris  100 kr + 20 kr= 120 kr

---------------------

20% af 100 trukket fra 100

tekst                                    100

20% af 100 =100*20/100 = 20

ialt   100-20=                       80

Du bør nok have lidt tekst med                    


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. august 2010 af Economist (Slettet)

Der skal ikke så meget matematisk grundviden til at regne den slags ud. Det er købmandsregning og da enhver købmand skal kunne udføre det, skal det helst kunne gøres ved at tælle på fingrene. Af samme grund synes jeg faktisk, at #1 er det mest brugbare indlæg i denne tråd.

Hvis du ved, at 20 % er 1/5 af grundbeløbet, kan du hurtigt tælle dig frem til, at 20 % af 100 må være 20. Så er det bare enten at lægge til eller trække fra alt efter, hvad du skal.

Det er dog klart, at hvis der er tale om mere ujævne tal, så er det nødvendigt med lidt metoder. Skal vi eksempelvis finde 37 % af en hovedstol på 234 kr, så er det nødvendigt at indeksere og sige 37*234/100=86,58, der naturligvis er så skævt, at det ikke lige kan regnes ud på skrump. Men den teori viser #7 flot. Det vil dog være lidt vanvittigt at benytte sig af den, hvis procentregningen vedrører meget lige tal, som nævnt i #0. 


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. august 2010 af Bankier (Slettet)

# 7 mette 48. det er korrekt, men jeg kunne ikke komme på noget bedre, som vedkommende kunne forstå. jeg har prøvet i andre tråde at gøre som du har gjort , men i 9.klasse bliver man iøvrigt introduceret for renteformlen, så det er ikke helt ved siden af. det som renteformlen kan bidrage med er en fast procedure for procentreging, som kan være lettere at huske end 20*100 / 100.     


Brugbart svar (0)

Svar #10
13. august 2010 af mette48 (Slettet)

#9 at % altid er procenttal / 100  kan vel ikke være sværere at huske end de mange forskellige forkortede brøker, som nogle procenttal kan forkortes til.

Rentesregning i hovedskolen er udregning af rente ud fra antal dage og ikke rentes rente.

Rente=(beløb*dage*%) / (100*360) disse opgaver er trådt en del i baggrunden da banker m.m. un regner med 365 dage p.a. hvilket gør beregningen af dage (dato til dato) besværligere.


Skriv et svar til: hjæælp kan ikke huske efter sommerferien!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.