Matematik

sammensat funktion

29. august 2010 af annarosenvang (Slettet) - Niveau: A-niveau

 jeg har funktionen:

f(x)=√(sin?(x))

- jeg kan altså ikke helt finde ud af reglen for differentiering. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. august 2010 af hvadmeddet (Slettet)

Du har funktionen .

Lad og . Da er . Altså er den indre funktion og den ydre funktion.

Du differentierer en sammensat funktion, , ved at differentiere den ydre funktion og indsætte den indre og da gange med den indre funktion.

Du har altså


Svar #2
29. august 2010 af annarosenvang (Slettet)

 okay kan du måske hjælpe mig med den næste, fordi der har jeg lidt svært ved hvad der er indre og ydre.

f(x)=sin(√x)


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. august 2010 af hvadmeddet (Slettet)

Nu er der byttet om. Kvadratroden er den indre funktion, og sinus er den ydre funktion.


Svar #4
29. august 2010 af annarosenvang (Slettet)

 dvs :

indre: kvdr(x)

ydre sin(x)

men jeg kan ikke få den rigtigt frem. 

giver det :

√(x·cos?(x))


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. august 2010 af hvadmeddet (Slettet)

Det er ikke rigtigt.

Du skal differentiere den ydre, sin(x), det giver cos(x). Da siger formlen at i stedet for x skal du sætte den indre ind. Således har du cos(kvdr(x)).

Derefter skal du differentiere den indre, kvdr(x), det giver .

Disse to resultater ganget sammen er resultatet. Altså .

Skriv igen, hvis du ikke er helt med.


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. august 2010 af mathon

         u = √(x)

         u ' = 1/(2√(x))

         f(x) = sin(u)                         som differentieres med hensyn til x

         f '(x) = (sin(u)) ' = cos(u)·u ' = cos(√(x))·(1/(2√(x))) = (1/2)·(cos√(x))/√(x)


Svar #7
29. august 2010 af annarosenvang (Slettet)

 okay. hvilket et facit er rigtigt så?


Brugbart svar (0)

Svar #8
29. august 2010 af mathon

...er der forskel på dem?

            b/(ac) = (1/a)·(b/c)


Skriv et svar til: sammensat funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.