Kemi

pleasssssssssss har brug for jeres help

12. september 2010 af Mary2000 (Slettet)

En opløsning af eddikesyre, ,Ch3COOH har pH 4,20
1) Beregn eddikesyrens koncentration i M

2) Hvor mange gange skal eddikesyren fortyndes for at hæve PH til 5,20?

3) 100 ml af eddikesyren skal bringes på pH= 5, 75 . Hvor mange ml 0,100 NaOH skal bruges?

opgave 2)

491 mg af en ukendt syre afvejes og opløses i 50 ml vand. Opløsningen titreres med 14,66 ml 0,5 M  NaOH opløsning
1) Hvor mange ækvivalenter syre indeholdt opløsningen?
2) Beregn syrens ækvivalentvægt
3) Fra bl.a. smeltepunktsbestemmelse ved man at syren er enten maleinsyre (molvægt=116 g/mol), æblesyre (molvægt=134 g/mol) eller malonsyre (molvægt=104 g/mol). Hvilken syre er der tale om?
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. september 2010 af kuerten15

Altså.. Det kræver lidt, at du prøver at svare på spørgsmålene.

Opgave 1)

1. pH = -log[H+] = 4,20 => [H+] = 6,31*10-5 M

2. Da pH skal være 1 pH-enhed højere (dvs. opløsningen bliver mere basisk) skal ovenstående opløsning fortyndes 10 gange.

3. Koncentrationen af eddikesyre i en pH=5,75 opløsning er:

pH = -log[H+] = 5,75 => [H+] = 1,78*10-6 M

altså:

V(base) * c(base) = V(syre) * c(syre)

V(base) * 0,100 M = 100,0 mL * 1,78*10-6 M

V(base) = 0,00178 mL


Svar #2
12. september 2010 af Mary2000 (Slettet)

det er bare lang tide siden jeg har haft kemi..

men opgave 1 nr 3 kan du forklare det tydeliger? 

hvad hedder denne formel V(base) * c(base) = V(syre) * c(syre)?? og hvad betyder v og c?

hvor kommer 1,78 fra??

mange mange tak


Brugbart svar (1)

Svar #3
12. september 2010 af kuerten15

V = volumen

c = koncentration

Du kan finde koncentrationen af en syre eller af en base, når du kender pH:

pH = -log[H+] ,

hvor [H+] er koncentrationen af syre.


Svar #4
12. september 2010 af Mary2000 (Slettet)

aha mange tak

men hvad med opgave 2???


Brugbart svar (1)

Svar #5
12. september 2010 af kuerten15

Jeg forstår ikke, hvad der menes med de to første spg. i opgave 2.

3. Alle syrer indeholder to carboxylgrupper.

Vi kan beregne antal mol NaOH:

n(NaOH) = c(naOH) * V(NaOH) = 0,5 M * 14,66*10-3 L = 0,00733 mol

Vi kan beregne antal mol af syren:

n(maleinsyre) = m(maleinsyre) / MW(maleinsyre) = 491*10-3 g / (116 g/mol) = 0,00426 mol

n(æblesyre) = 0,00366 mol

n(malonsyre) = 0,00472 mol

Men da hver syrer indeholder to carboxylgrupper, bliver molmængden dobbelt:

n(maleinsyre) = 0,00852 mol

n(æblesyre) = 0,00733 mol

n(malonsyre) = 0,00944 mol

Heraf ser du, at syren er æblesyre.


Svar #6
12. september 2010 af Mary2000 (Slettet)

mange tak

men du sagde ikke hvor kommer 1,78 i opgave 1 fra altså opgave 1  nr  3


Brugbart svar (1)

Svar #7
12. september 2010 af kuerten15

Du isolerer [H+].

-log[H+] = 5,75 <=> [H+] = 10^-5,75 = 1,78*10-6 M


Skriv et svar til: pleasssssssssss har brug for jeres help

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.