Matematik

Faktorisering vigtigt

22. september 2010 af Lylover (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej har to opgaver, jeg ikke kan finde ud af.
Vil gerne have det forklaret - og gerne have svaret med, så jeg kan regne det ud selv og se om det er korrekt.

Opgaverne er: 

a) x^2-2x+1
b) 2x^2-2y^2
 

på forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

a) er kvadratet på en toleddet størrelse

b) Sæt 2 udenfor en parentes og benyt den 2. kvadratsætning om x2 -y2 = ?


Brugbart svar (1)

Svar #2
22. september 2010 af TorbenA (Slettet)

Hvis p og q er løsninger til en 2. grads ligning ax2 + bx + c = 0, kan ligningen omkrives til a(x - p)(x - q) = 0.

Du skal altså bare finde rødderne på normal vis og putte dem ind i den sidste formel. Hvis der kun er én rod er p = q (dobbeltrod). Hvis der ikke er nogen løsninger, er omskrivningen umulig.


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det er jo for så vidt korrekt, men disse to udtryk er jo så simple, at det er unødvendigt at køre frem med det store maskineri om 2.-gradsligninger.


Svar #4
22. september 2010 af Lylover (Slettet)

 Hej. 
Jeg forstår ikke dit svar Andersen, ville en uddybning være mulig? 
Hvad ER faktorisering egentlig? Er jeg ikke helt sikker på.

ER helt lost mht Torbens svar.


Brugbart svar (1)

Svar #5
22. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4

Faktorisering drejer sig om at opløse noget som et produkt af faktorer. Du må have hørt om kvadratsætningerne

(a+b)2 = a2 + 2ab + b2

(a+b)(a-b) = a2 -b2

Du kan da umiddelbart se, at a) skrives som

x2 -2x +1 = (x-1)2

Her har vi faktoriseret det oprindelige udtryk som et produkt af de to ens størrelser (x-1) og (x-1), altså (x-1)2 .

I b) sætter vi først den fælles faktor 2 udenfor og udnytter så den 2. kvadratsætning:

2x2 -2y2 = 2(x2-y2) = 2(x+y)(x-y) .

Her har vi nu skrevet det oprindelige udtryk som et produkt af de tre faktorer 2, (x+y) og (x-y).


Skriv et svar til: Faktorisering vigtigt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.