Kemi

Udregn pH for opl. med to stærke baser

25. september 2010 af 123Lotte (Slettet)

Godeftermiddag :-)

13 g NaOH opløses i 795 mL 0,200 M Sr(OH)2. Jeg skal finde pH-værdien for opløsningen. Da begge stoffer er stærke baser, kan jeg ikke udtænke en plan for udregningen. Kan du hjælpe mig? Vi går ud fra, at V(total) = 795 mL (voluminet ændres ikke ved tilsætning af NaOH).


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. september 2010 af Phienix (Slettet)

Udregn stofmængderne af de to stoffer og antag fuldstændig dis sociation af NaOH og komplet ionisering af Sr(OH)2. Når du har "stofmængderne" af OH- totalt, finder du deres koncentration (du kender v_total). så bruger du at pH = 14 - pOH = 14 - (-log[OH- ])

n(OH-)NaOH = m(NaOH) / M(NaOH)
n(OH-)Sr(OH)2 = 2 * c(Sr(OH)2) * V


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. september 2010 af mathon

      n(OH-) i 795 mL 0,200 M Sr(OH)2 = (0,795 L)·(0,200 mol/L) = 0,159 mol
      n(OH-) i 13 g NaOH = (13 g)/(40,00 g/mol) = 0,325 mol

      n(OH-)total = (0,159 mol) + (0,325 mol) = 0,484 mol i 795 ml

      [OH- ] = ntotal/V = (0,484 mol)/(0,795 L) = 0,6088 M                         da begge hydroxider er letopløselige

      pOH = -log([OH- ]) = -log(0,6088) = 0,22

ved 25ºC

     pH = 14 - pOH = 14 - 0,22 ≈ 13,8


 


Svar #3
25. september 2010 af 123Lotte (Slettet)

Tusind tak ;-)


Skriv et svar til: Udregn pH for opl. med to stærke baser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.