Matematik

den handelsrejsendes problem eller?

15. oktober 2010 af infocbs (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej alle

Håber der er en, der kan hjælpe mig.

En gartner er konsulent for 475 havebutikker, der ligger vilkårligt indenfor en radius af 200 km fra hans hjem. Han skal besøge 4 havebutikker om dagen . Hvor langt skal han i gennemsnit køre om dagen for at besøge 4 havebutikker?? (antaget at han ikke skal besøge den samme butik flere gange)...


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. oktober 2010 af NejTilSvampe

 200.000m / 475 butik = 421 meter per butik

4 butik * 421 m / butik = 1684,2 m

det er mit bud til den opgave, men jeg føler lidt at der mangler nogle oplysninger.


Svar #2
15. oktober 2010 af infocbs (Slettet)

Her går du ud fra at alle butikkerne ligger på en lige linje, men de ligger jo vilkårligt indefor en cirkel?


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. oktober 2010 af NejTilSvampe

 #2 - korrekt, men man må jo antage at butikerne ligger uniformt i cirklen og derfor må den nærmeste butik ligge 421m væk fra den anden uanset hvilken butik man besøger først.

Men det er også derfor at jeg skriver at jeg føler der mangler nogle oplysninger.


Svar #4
15. oktober 2010 af infocbs (Slettet)

Det er jeg ikke sikker på, fordi igen antager du, at de ligger på en linje, men de ligger jo inde i hele cirkelen.


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

410,5 km.   Han kører ud af en radius, drejer til venstre, kører 10.5km (3grader) og kører hjem. derved har han dækket et areal der svarer til 4 butikker.


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. oktober 2010 af NejTilSvampe

 nej jeg antager at de ligger i en cirkel, men du får den samme konstant fordi vi må gå ud fra at personen kører til den nærmeste butik uanset hvor han befinder sig. Og i det tidsinterval hvor han kører fra A til B, vil han køre i en  retlinje ja.


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. oktober 2010 af NejTilSvampe

 ja jeg glemte at han skal huske at køre hjem igen efter hver dag.


Svar #8
15. oktober 2010 af infocbs (Slettet)

Tusind tak for begges hjælp. Kieslich er der en formel bag overstående svar. Dvs. han skal køre i gennemsnit 410,5 km om dagen for at besøge 4 havebutikker med det mål for øje at han efter ca. 120 dage, har besøgt alle butikkerne.


Brugbart svar (0)

Svar #9
15. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

et par overvejelser

Vedhæftet fil:handelsrejsende.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #10
15. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

Den gennemsnitlige aftstand r fra centrum til en butik er, baseret på den radius, der deler den store cirkel i to dele med ens arealer, således r = 200km/(√2) = 141,42km . De 475 butikker dækker i alt arealet A = π·2002km2 , dvs der er i gennemsnit 264,555 km2 til hver butik, svarende til et kvadrat med sidelængden s = 16,265km . Tænker man sig et øjeblik butikkerne fordelt i et regelmæssigt kvadratisk gitter med sidelængde s, er der i gennemsnit (s+s√2)/2 mellem hver butik, dvs s1 = 19,634km . En gennemsnitlig tur til 4 butikker kan derfor tænkes at bestå af turen ud til den gennemsnitlige radius r, dernæst tre ture på hver længden s1, og endelig turen hjem fra afstanden r, dvs

S = 2·r + 3s1 = 341,744 km


Skriv et svar til: den handelsrejsendes problem eller?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.