Kemi

svovlsyre og vandets hårdhed

15. oktober 2010 af nissen2009 (Slettet)

hej

har rapporten ionbytning og hårdhedsgrad: og har fået en spørgesmål, hvor der står.

forklar bl.a. med reaktionsskema hvad der sker under regeneringen med svovlsyre?

er det her en god eksempel?

find ved hjælp af internettet hårdhedsgraden på postevandet der undersøges. omregn hårdhedsgraden til mg Ca/L.

den er 15 dH , hvordan ser omregnngen for hårdhedsregning, er det dvider med 1000

håber for hjælp

H2O + Ca (2+)  + Mg ( 2+)   +   SO3 (-) H --->   SO3 (-) Ca (2+)


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. oktober 2010 af Phienix (Slettet)

1 dH = 10 mg CaO/L


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. oktober 2010 af msn88 (Slettet)

skal man så gange md 10

15 * 10 = 150 Ca/ L

er det rigtig)

CaO /L er bogstavet  O forkert


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. oktober 2010 af Phienix (Slettet)

1 dH = 10 mg opløst CaO/L

CaO = calciumoxid.
M(CaO) = 40.07 g/mol + 16 g/mol = 56.07 g/mol

1 dH = 10 · 10-3 g CaO/L   /   56.07 g/mol   ≈   1.78 · 10-4 mol/L

forholdet mellem Ca2+ og O2- er 1:1.

1 dH = 1.78·10-4 mol/L   ·   40.07 g/mol (Ca2+ molare masse)
1 dH ≈ 7.146·10-3 g(Ca2+)/L = 7.146 mg(Ca2+)/L

15 dH ≈ 107.2 mg(Ca2+)/L


Svar #4
17. oktober 2010 af nissen2009 (Slettet)

det jeg ikk forstår er den sidste

forstår ikke hvordan du kom frem til 1 dH ≈ 7.146·10-3 g(Ca2+)/L = 7.146 mg(Ca2+)/L og 15 dH ≈ 107.2 mg(Ca2+)/L

1 dH = 1.78·10-4 mol/L · 40.07 g/mol (Ca2+ molare masse).
1 dH ≈ 7.146·10-3 g(Ca2+)/L = 7.146 mg(Ca2+)/L

håber du hjælper


Brugbart svar (1)

Svar #5
17. oktober 2010 af Phienix (Slettet)

Per definition er 1 dH = 10 mg CaO opløst i 1 L vand.

CaO er calciumoxid, så 10 mg CaO er ikke det samme som 10 mg Ca2+, men forholdet mellem Ca og O er 1:1, så stofmængderne af de forskellige ioner må være lige store og svare til stofmængden af hele stoffet. Det jeg så gør er at

regne 1 dH grad om til en stofmængde n(CaO)/L

Derfra siger jeg at stofmængden, n(Ca2+)/L = n(CaO)/L, ud fra ovenstående konklusion.

Derfra benytter jeg den molare masse til at beregne tilbage til en vægtenhed, så du får 1 dH = 7.146·10-3 g Ca2+ / L. Jeg ganger op med 1000 for at få enheden fra gram til milligram.

Nu ved du så at 1 dH (dH er blot en skala), svarer til 7.146 mg(Ca2+)/L. Det er dette du bliver bedt om, regner jeg med, når du skriver omregn hårdhedsgraden til mg Ca/L.

Så ved du at dit vand er 15 dH, så du ganger bare 7.146 mg (Ca2+)/L med 15 og du får dit resultat.


Svar #6
17. oktober 2010 af nissen2009 (Slettet)

nå det giver så,' 7.146 mg (Ca2+)/L * 15 = 107,19 Ca/L

ok tak hvad med den anden opgave

forklar bl.a. med reaktionsskema hvad der sker under regeneringen med svovlsyre?

kan du finde ud af det


Skriv et svar til: svovlsyre og vandets hårdhed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.