Kemi

afstem reaktion

04. november 2010 af Rina68 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hejsa.

Nogen der kan hjælpe mig lidt med denne?

Jeg har HgCl2- og tilsætter noget SnCl2 Jeg ved at jeg på højre side af ligningen får Hg2Cl2 og Hg

Men kan bare ikke se hvordan jeg får den afstemt.

Jeg tænker at det måske også giver noget noget SnCl62- ?

Nogen der kan gennemskue hvad der sker på højre side?


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. november 2010 af Phienix (Slettet)

Sikker på det er HgCl2- og ikke HgCl2- ? Har aldrig hørt om Hg i oxidationstrin under 0.


Svar #2
04. november 2010 af Rina68 (Slettet)

Nej Undskyld.

Det er HgCl42-

Men synes ikke det hjælper....


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. november 2010 af Phienix (Slettet)

Og du danner både Hg2Cl2 og Hg? Får du at vide, om det sker i sur opløsning? For i det tilfælde kan jeg godt finde en løsning vil jeg tro.


Svar #4
06. november 2010 af Rina68 (Slettet)

Ja, det er i sur opløsning.

Håber du kan hjælpe. :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. november 2010 af Phienix (Slettet)

Ok det hjælper lidt :)

HgCl42- + SnCl2 --> Hg2Cl2 + Hg + SnCl62-

Ud fra ovenstående kan vi se, at der skal i al fald 3 HgCl42- til at give Hg2Cl2 og Hg på højre.

3 HgCl42- + SnCl2 --> Hg2Cl2 + Hg + SnCl62-

Oxidationstrinnet for Hg i HgCl42- er +2. Du kan se, at to af disse Hg bliver reduceret til +1, mens én af dem bliver reduceret til 0. Alt i alt reduceres med 2*1 og 2 = 4 elektroner.
SnCl2, hvor Sn har oxidationstrinnet +2. I SnCl62- er det +4, der oxideres da med 2 elektroner. For at elektronerne passer, skal der altså 2 SnCl2 til, for hver 3 HgCl42-.

3 HgCl42- + 2 SnCl2 --> Hg2Cl2 + Hg + 2 SnCl62-

Okay, så langt så godt, nu passer redoxtallene. Nu skal vi blot afstemme.

Der er 3 Hg på venstre side, og 3 på højre. Disse passer.
Der er 2 Sn på venstre side og 2 på højre, disse passer.
Der er 16 Cl på venstre side og 14 Cl på højre side, disse passer altså ikke, og der mangler altså 2 Cl- på højre side.

3 HgCl42- + 2 SnCl2 --> Hg2Cl2 + Hg + 2 SnCl62- + 2 Cl-

Ladning:
Der er i alt en ladning på 3*-2 = -6 på venstre side
Der er i alt en ladning på 2*-2 + 2*-1 = -6 på højre side
Disse passer. Men hvis du vil være helt præcis, kan du anvende, at du har med en sur opløsning at gøre. Du kan altså lægge så mange protoner til på venstre side, som du har lyst til, og på denne måde kan du slippe af med dine Cl- ioner (som godt nok danner saltsyre, der i princippet kun består af ioner, men det er en anden side af sagen):

2 H+ + 3 HgCl42- + 2 SnCl2 --> Hg2Cl2 + Hg + 2 SnCl62- + 2 HCl

Reaktionen er da afstemt.


Svar #6
06. november 2010 af Rina68 (Slettet)

Hvor er du bare go.

Mange tak.

Kan se at det gik galt for mig fordi at Hg gik både 1 og 2 ned.....


Skriv et svar til: afstem reaktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.