Fysik

radioaktivitet.

04. november 2010 af frederikengel (Slettet) - Niveau: B-niveau

jeg står overfor en opgave der driller lidt.

stoffet er I hvor A=131 og Z=53 halverings tiden er 8,05 døgn. Jeg får også at vide at en patient får insprøjtet stoffet og at aktiviteten er 800 MBq

jeg skal finde halveringskonstanterne k og finder dem for døgn og sec. med formlen ln(2)/k=T_(1/2)

for døgn er den lige til det er bare at sætte i formlen. k_døgn=-0.086105

for k i sec. skal vi lige omregne døgn til sec. derefter bruges samme formel. k_sec=-0,000001

nu kommer mit problem. hvor mange kerner får patienten indsprøjtet.

mit bud er de 800*10^6 stk. er det korrekt.

hilsen Frederik


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. november 2010 af mathon

                   k = ln(2)/T½ = ln(2)/(8,05·24·3600 s) = 9,96588·10-7 s-1

                   A = k·N

                   N = k-1·A = (9,96588·10-7 s-1)-1·(8,00·108·s-1) = 8,03·1014     13153I -isotoper


Svar #2
04. november 2010 af frederikengel (Slettet)

den første del af beregningerne er jeg godt med på, du får en meget mere præcis k værdi end min på den måde.

hvor for du A fra?


Svar #3
04. november 2010 af frederikengel (Slettet)

ok jeg har lige tænkt lidt, og er så kommet frem til at A=aktivitet=800MBq=·8,00·108·s-1 :-).

det jeg så får er min N som du skriver. 8,03·1014

det er altså antal atomer.

jeg skal nu svare på hvor stor massen af dette stof er. jeg får at vide at 1 kerne har massen 130,9u

1u=1,661*10-27Kg

det må da være 1,661*10-27Kg* 8,03·1014*130,9u=1,745921947*10-10Kg

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. november 2010 af mathon

        m = 8,03·1014· (130,9 u) = 1,05113·1017 u = 1,745·10-10 kg = 174,5 ng


Svar #5
05. november 2010 af frederikengel (Slettet)

det må være 1,746*10-10Kg= 174,6 Ng ikk hvis vi afrunder rigtigt.


Skriv et svar til: radioaktivitet.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.