Matematik

Differentiering og integrering af funktion

15. november 2010 af symmetri (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle.

En funktion er givet ved:

f(x) = √(2) * sin(4x)

Bestem ligningen for en tangent som tangerer i punktet: (x, 1)

Mit bud er differentiere f(x):

f ' (x) = cos(4x)


Jeg bruger her at sin(x) differentieret giver cos(x) men jeg ved ikke om denne udregning er korrekt. Jeg ville høre om dette var korrekt og om hvordan man evt. kunne komme videre.

Tak på forskud


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

Dit bud på den afledede af f(x) er ikke korrekt. Benyt, at (sin(ax))' = a·cos(ax) , og husk også konstanten foran sin(4x) .


Svar #2
15. november 2010 af symmetri (Slettet)

f(x) = √(2) * sin(4x)  => f ' (x) = √(2)*4*cos(x) = f ' (x) = 5,66*cos(x) (konstanten er blot en anslået værdi)

Er dette korrekt. Jeg forstår ikke hvordan dette skal kunne lede frem til en ligning for en tangent. Tak for hjælpen


Brugbart svar (1)

Svar #3
15. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

Ja, det er korrekt differentieret, men brug den eksakte værdi 4√2 for konstanten.

Du skal først finde tangentpunktet (x , 1), dvs løs ligningen

f(x) = 1 .


Svar #4
15. november 2010 af symmetri (Slettet)

Jeg har prøvet at løse    1 = √(2)*sin(4x)   med solve men kom frem til nogle mærkværdige svar...

Jeg prøvede efterfølgende "på egen hånd":

1 = √(2)*sin(4x)   =>   1 / √(2)  = sin(4x)  =>  arcsin(1 / √(2)) = 4x  =>  x  =  arcsin(1 / √(2))

                                                                                                                                              2

Jeg ved ikke om det giver nogen mening men jeg håber på jeg kan få det forklaret evt. Tak for hjælpen hidtil


Brugbart svar (1)

Svar #5
15. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

Ligningen sin(4x) = 1/√2 har løsningen

4x = π/4 +2pπ eller 4x = 3π/4 +2pπ . p∈Z , så

x = π/16 + pπ/2 elelr x = 3π/16 + pπ/2 , p∈Z


Svar #6
15. november 2010 af symmetri (Slettet)

#5 det siger mig noget men kan du komme med  kan du komme med grundligningen til dette? 

Skal man nu blot indsætte dette x-koordinat i den afledte, finde frem til en hældning (som må være tangentens) og benytte selv samme x-koordinat til at finde et punkt på tangenten i :  (x, 1) for således at finde frem til en ligning for denne? Håber det var ordentligt formuleret?


Skriv et svar til: Differentiering og integrering af funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.