Matematik

HASTER! SKAL SES! HJÆÆÆLP!

23. november 2010 af STX2010 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Min opgave lyder således:

1. Prisen for at købe reb hos Andebølle Sejludstyr er givet ved funktionen:

A(x) = 1,5 *x

a) Beregn hvor meget det koster at købe 11,5 meter reb.

Jeg fik den til A(x) = 17,25

2. Jørgen kan også vælge at købe rebet hos webfirmaet Netsejl.

a) Beregn - ved at opstille en ligning - hvor mange meter reb Jørgen skal købe for, at det er billigst at benytte Netsejl.

Prisen for at købe reb Netsejl er givet ved funktionen:

N(x) = 1,22 * x +25

(25 = forsendelsesomkostning, 1,22 = pris pr. meter reb, x = antal meter reb)

Mit problem er opgave 2.a

Hjæææææp!


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. november 2010 af badooo (Slettet)

N(x) = A(x) . Isoler x. Når rebet overskrider denne længde er Netsejl billigst.


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. november 2010 af Rayfi (Slettet)

Du tager funktionerne og sætte mod hinanden.. se vedhæftet billede

Vedhæftet fil:se her.png

Brugbart svar (0)

Svar #3
23. november 2010 af klimasven (Slettet)

 89,29 m


Svar #4
23. november 2010 af STX2010 (Slettet)

#3
 

 89,29 m

Kan du skrive formlen for hvordan du gjorde? Men taaaak for facit! :D


Svar #5
23. november 2010 af STX2010 (Slettet)

#2
 

Du tager funktionerne og sætte mod hinanden.. se vedhæftet billede

Det vil sige jeg skal lave en graf for at finde svaret? -Men tak hjælpen indtil vider!! :D


Svar #6
23. november 2010 af STX2010 (Slettet)

#1
 

N(x) = A(x) . Isoler x. Når rebet overskrider denne længde er Netsejl billigst.

Forstår det ikke, forklare nærmere pleeeease..


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. november 2010 af Rayfi (Slettet)

#5 nej nej :) ligningen står under.. tegnede bare grafen for at illustrere


Svar #8
23. november 2010 af STX2010 (Slettet)

#7
 

#5 nej nej :) ligningen står under.. tegnede bare grafen for at illustrere

ups sorry, min fejl.. havde ikke rullet ned på siden.

-men super duper, tusind tak for hjælpen Dagens Helt! :D


Brugbart svar (0)

Svar #9
23. november 2010 af klimasven (Slettet)

 1,5x=1,22x+25

Træk 1,22x fra på begge sider

0,28x=25

Divider med 0,28 på begge sider

x=25/0,28= 89,2857143 


Svar #10
23. november 2010 af STX2010 (Slettet)

#9
 

 1,5x=1,22x+25

Træk 1,22x fra på begge sider

0,28x=25

Divider med 0,28 på begge sider

x=25/0,28= 89,2857143 

TUUUUSIND TAK FOR HJÆLPEN!! :D

-men hvordan ville ligningen se ud, hvis man skulle finde ud af det modsatte? Altså at finde ud af hvor mange meter reb man skal købe for at Andebølle Sejludstyr bliver billigst?


Brugbart svar (0)

Svar #11
23. november 2010 af PeterValberg

 Hos Andebølle Sejludstyr koster rebet 1,50 kr. pr. m hvilket du får funktionen f(x) = 1,5x ud af (x er antal meter reb, man ønsker at køber)

Hos firmaet Netsejl (et webfirma) koster rebet kun 1,22 kr. pr. m til gengæld koster det 25 kr. i fragt uanset hvor mange meter reb, man køber.

N(x) = 1,22x + 25   (som du så rigtigt selv skriver)

Bestem nu hvor mange meter reb, man skal købe før webfirmaet Netsejl er billigt.....

begge udtryk er lineære funktioner, - disses grafer kan være parallelle 8det er de ikke for så havde koefficienten til x været ens), de kan være sammenfaldende (ligge oveni hinanden) hvilket de heller ikke gør, da den ene skærer y-aksen i 25 (forsendelsesafgiften) og den anden skærer i 0 (det koster ikke forsendelse at hente rebet i butikken).
Da de ikke er parallelle eller sammenfaldende, må de skære hinanden i ét eneste punkt (husk... rette linjer)

det  vi skal bestemme er hvor mange meter reb, vi skal købe for at det koster det samme hos begge forhandlere:

A(x) = N(x)
1,50x = 1,22x +25
1,50x - 1,22x = 25
0,28x = 25
x ≈ 89,3 m 

Hvis vi køber MERE END 89,3 meter reb er det billigst at købe det hos websejl :-)

Dette kunne (mere overbevisende) være bestemt med en lille ulighed:

N(x) < A(x)
1,22x + 25 < 1,50x
25 < 0,28x
89,3 < x

altså hvis x > 89,3 m er Netsejl billigst

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #12
23. november 2010 af STX2010 (Slettet)

Hvor er det flot skrevet, forstår den helt fra bunden nu!

Tusind * millioner + tak = til dig :-)


Skriv et svar til: HASTER! SKAL SES! HJÆÆÆLP!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.