Matematik

(Uden hjælpemidler) Lineær funktion

04. januar 2011 af Karldenstore (Slettet) - Niveau: B-niveau

Grafen for en lineær funktion f, går gennem punkterne, A(-7, 10) og B(-2, -20).

a) Bestem en forskrift for f.

b) Bestem koordinatsættet til hvert af funktionens skæringspunkter med akserne.

Jeg er på bar bund. Nogen der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. januar 2011 af AskTheAfghan

Opgave a:

a= (y2-y1)/(x2-x1)

Bestemmelse af forskrift for f:

f(x) = ax+b <=>

y = ax+b

Når du har fundet ud af hvad a er, skal du indsætte en af de punkter (x og y) ind for at isolere b. Til sidst har du så fundet hvad forskriften for funktionen er.

Opgave b:

Du skal vide hvad y giver, når x er 0, og hvad x giver, når y er 0.


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. januar 2011 af gunnarjensen (Slettet)

Det er meget let, hvis du bare kender formlerne..

a)

a= y2-y1/x2-x1

b=y1-a*x1

derefter sætter du bare dine tal ind i ax+b.. Så du altså sætter a ind i a, og b ind i b, så har du forskriften :)


Svar #3
04. januar 2011 af Karldenstore (Slettet)

Tak for vejledningen. Jeg prøver! :)

a)

(x1,y1) og (x2,y2)

a = (y2-y1 / x2-x1) = ((-20) - 10 / (-2) - (-7)) = - 8

Kan a værdien godt give i minus? Altså = - 8?

b = (y1 - a) * x1 = ((-10) - 8) * (-2) = 36

Forskriften = f(x) = ax + b : f(x) = -8x + 36

Kan den passe?

b)

Jeg forstår stadig ikke denne :(


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. januar 2011 af AskTheAfghan

Grafen for en lineær funktion f, går gennem punkterne, A(-7, 10) og B(-2, -20).

a) Bestem en forskrift for f.

(x1,y1) = (-7,10)

(x2,y2) = (-2,-20)

a= (y2-y1) / (x2-x1) <=>

a= (-20-10) / (-2-(-7)) <=>

a= (-30) / (-2+7) <=>

a= (-30) / (5) <=>

a = -6

Selvfølgelig kan a også være negativt. Du kan f.eks kigge på billedet her, hvor den blå strege er positiv a, mens den grønne strege er negativ a.

f(x) = ax+b <=>

y = ax+b <=>

y1 = ax1+b <=>

10 = -6*(-7)+b <=>

10 = 42+b <=>

10-42 = b <=>

b = -32

Forskriften for funktionen er så:

f(x) = ax+b <=>

f(x) = -6x-32

b) Bestem koordinatsættet til hvert af funktionens skæringspunkter med akserne.

Du skal blot finde ud af hvad x giver, når y er 0. Og, hvad y giver, når x er 0.

Altså: (x,0) og (0,y)


Svar #5
04. januar 2011 af Karldenstore (Slettet)

b)

Skæringspunktet med y aksen :

Da, b = - 32 er skæringspunktet for y, : (0, - 32)

Men er i tvivl med den første, ( x- aksen)


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. januar 2011 af AskTheAfghan

(x,0):

f(x) = -6x-32 <=>

y = -6x-32 <=>

0 = -6x-32 <=>

32 =-6x <=>

32/(-6) = x

x = -5,33

Så, (x,0) = (-5,33 ; 0)

(0,y):

f(x) = -6x-32 <=>

y = -6x-32 <=>

y = -6*(0)-32 <=>

y = -32

Så, (0,y) = (0 , -32)


Skriv et svar til: (Uden hjælpemidler) Lineær funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.