Matematik

Energi

01. maj 2005 af onsunshine (Slettet)
Har problemer med at løse denne her opgave:

En vandtank indeholder 4.1*10^6 kg vand.
Beregn den energimængde der skal tilføres for at varme vandet op fra 20 til 92 grader.

Hvordan gør man det?

Brugbart svar (0)

Svar #1
01. maj 2005 af sontas (Slettet)

E = cvand * mvand*deltaT

Svar #2
01. maj 2005 af onsunshine (Slettet)

C vand = 20 ?
m vand= 4.1*10^6 ?
DeltaT = 92 - 20 ?

Brugbart svar (0)

Svar #3
01. maj 2005 af Epsilon (Slettet)

#2: Nej, vands specifikke varmekapacitet c_vand er omtrent

c = 4180J/(kg*K)

Slå den eventuelt op i et tabelværk. Beregn den tilførte energi til opvarmning af vandet fra 20degC til 92degC, som anvist i #1. Benyt SI-enheder i beregningen.

//Singularity

Svar #4
01. maj 2005 af onsunshine (Slettet)

Du bliver nød til at skrive lidt mere enkelt.

m vand= 4.1*10^6 ?
DeltaT = 92 - 20 ?

Som jeg kan forstå på dig er disse to rigtige, men hvad med den tredje?

Hvordan skal den regnes ud?

Brugbart svar (0)

Svar #5
01. maj 2005 af sontas (Slettet)

c er den specifikke varmekapacitet, som #3 skriver. Det er en konstant, der varierer fra stof til stof for vand er den fx cvand = 4180J/(kg*K)
mvand = 4,1*10^6kg
DeltaT = |92*C-20*C| = 72*C
E = 4180J/(kg*K)*4,1*10^6kg *72*C

Brugbart svar (0)

Svar #6
01. maj 2005 af Epsilon (Slettet)

#5: Ikke nok med, at den specifikke varmekapacitet afhænger af stoffet. Den afhænger ligeledes af temperatur og trykforhold. I Databog Fysik Kemi, 10.udgave, 2000, s.153 er anført en tabel over vands isobare (ved konstant tryk) specifikke varmekapacitet, c_p ved forskellige temperaturer. Det følger, at man med rimelighed kan ansætte

c_p = 4.18kJ/(kg*K)

i det ovenfor betragtede temperaturinterval.

//Singularity

Svar #7
01. maj 2005 af onsunshine (Slettet)

Hmmm... Min lærer skrev dette op på tavlen til hjælp af denne opgave:

E=P*t

og

Q=M*C*deltaT

Den nederste der det må være det samme som vi gennemgår i #5.

Men hvad med den øverste, hvad fortæller den?

Brugbart svar (0)

Svar #8
02. maj 2005 af Epsilon (Slettet)

#7: Det øverste udtryk;

E = P*t

er den i tidsrummet t omsatte energi ved konstant effekt, P.

//Singularity

Svar #9
02. maj 2005 af onsunshine (Slettet)

Ok... Tak. Vil gerne lige vende tilbage til udtrykket:
E = 4180J/(kg*K)*4,1*10^6kg *72*C

Kan du ikke lige skrive tallene i stedet for: K og C

Svar #10
02. maj 2005 af onsunshine (Slettet)

og kg...

Skriv et svar til: Energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.