Kemi

Hvorfor har citronsyre kun ét ækvivalenspunkt?

18. januar 2011 af JonLar (Slettet) - Niveau: A-niveau

Forklar ud fra citronsyres pKS-værdier, at titrerkurven kun har et ækvivalenspunkt.

Citronsyre er en trihydron syre med følgende pKS-værdier:

pKS1=3,29          pKS2=4,71          pKS3=6,40

Når man tegner et Bjerrumdiagram for citronsyre, ses det at kurverne "lapper" ind over hinanden. Citronsyre er ikke færdig med at afgive alle hydronerne for amfolytten begynder at afgive. Men hvordan argumenterer man for, at der kun er ét ækvivalenspunkt?


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. januar 2011 af kuerten15

Mange triprotiske syrer har kun et ækvivalenspunkt, fordi pKA værdierne lægger så tæt på hinanden.

Men fx har histidin tre ækvivalenspunkter, selvom den er triprot.


Svar #2
18. januar 2011 af JonLar (Slettet)

Okay, kan det forklares mere uddybende?


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. januar 2011 af kuerten15

Tjaa,, når pKA værdierne er så tæt på hinanden, vil det også kunne være svært at skelne, hvilken form citronsyre befinder sig på.


Skriv et svar til: Hvorfor har citronsyre kun ét ækvivalenspunkt?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.