Kemi

Emperisk formel ud fra massen

20. februar 2011 af Light-Lover (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har fået et mindre problem og jeg kan ikke rigtigt komme videre med opgaven, der lyder:

1,468 gram at et umættet organisk stof indeholder 0,368 g carbon og 0,031 g hydrogen. Resten er chlor.

a) Bestem stoffets emperiske formel

1,641 gram af væsken anbringes i en luftom 500 mL kolbe, som opvarmes til 80 grader celsius. Når væsken er fordampet, måles trykket til 0,993 bar

b) Bestem stoffets molekyle formel

Resten af opgaven burde være til at gå til, når jeg har de to øverste opgaver løst. Jeg har forsøgt mig med spørgsmål a og kommer også frem til en del, men det jeg får kan jeg ikke rigtigt bruge til noget som helst synes jeg ikke... så jeg har lige brug for et par ledetråde eller 3.

Opgave b er jeg også lidt i tvivl om hvordan jeg griber an - men ordet idealgas ligning siger mig en del


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. februar 2011 af MieKristensen (Slettet)

Hint:

Du kan regne ud hvor mange mol du får af hver af de tre stoffer. Vha. disse kan du finde forholdet mellem stofferne og dermed den empiriske formel.

Prøv det og se så om du ikke skulle kunne gennemskue hvad du skal gøre i b :)

Ellers må du hellere end gerne skrive igen :b


Brugbart svar (1)

Svar #2
20. februar 2011 af mathon

      1,641 - sum({.368,.031}) = 1,069


       relativt antalsforhold:
                                               {.368,.031,1.069} / {12.011,1.0079,35.453} = {.030639,.030757,.030153}

       absolut antalsforhold
                                              ({.030639,.030757,.030153}/.030153)n = {1.01612,1.02005,1}n

      som med rimelighed kan tolkes som
                                              
                                             {1,1,1}n      som med n = 2 giver    da et umættet organisk stof
                                                               har mindst 2 carbon-atomer


                                             Cl   Cl
                                              |     |
                                             C = C
                                              |     |
                                             H    H

                                           (C2H2Cl2)m


Brugbart svar (1)

Svar #3
20. februar 2011 af mathon

                                            M = (R·T)/(p·V) • m


Brugbart svar (1)

Svar #4
20. februar 2011 af mathon

  b)               

      M = ((0,083145 bar·L/(mol·K))·((273,15+80) K))/((0,993 bar)·(0,5 L)) • (1,641 g) ≈ 97,0 g/mol

................

   kontrolberegning:
                                      sum({2,2,2}·{12.011,1.0079,35.453}) = 97,05 ≈ 97,0 g/mol


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. februar 2011 af mathon

for indeks-m = 1


Svar #6
21. februar 2011 af Light-Lover (Slettet)

Mange tak mathon.

Det er en stor hjælp


Svar #7
22. februar 2011 af Light-Lover (Slettet)

Men lige et spørgsmål mere..  i spørgsmål c står der at der eksisterer 3 isomerer, hvordan kan det lade sig gøre med den strukturformel?


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. februar 2011 af mathon

                                                               Cl   Cl
                                                                |      |
                                                               C = C
                                                                |      |
                                                               H    H

                                                             

                                                               Cl   H
                                                                |     |
                                                               C = C
                                                                |      |
                                                               Cl   H

                                                               Cl  H
                                                                |     |
                                                               C = C
                                                                |     |
                                                               H   Cl


Svar #9
22. februar 2011 af Light-Lover (Slettet)

Tak.

Jeg er vidst langsom i dag...


Skriv et svar til: Emperisk formel ud fra massen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.