Matematik

Cirkel

02. marts 2011 af Ultraviolet (Slettet)

Hej!

Hvordan kan man udregne en cirkels diameter som er omringet af en firkant som de har angivet højde og længde for?


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. marts 2011 af hotgirl37 (Slettet)

 Hvis cirklen udfylder firkanten på én af leddene, må den led vel svare til diameteren? (kan du præcisere?)


Svar #2
02. marts 2011 af Ultraviolet (Slettet)

Men det er netop problemet for den udfylder ikke en eneste af leddene! :S


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. marts 2011 af hotgirl37 (Slettet)

 Ok, men har du så en tegning, som viser cirklen i forhold til firkanten?


Svar #4
02. marts 2011 af Ultraviolet (Slettet)

Den illustration som de har givet for opgaven ligner den firkant som står til højre på billedet: http://www.daimi.au.dk/~ioop/exercises/exercise-images/figurtegning_1.gif


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. marts 2011 af hotgirl37 (Slettet)

 Hvis det virkelig bare er en cirkel, der svæver frit inde i en firkant, er følgende det eneste jeg kan komme på:

Mål (med en lineal) længden af firkantens sider og cirklens diameter d. Find forholdet mellem de oplyste længder og den målte længde og gang med målt cirkeldiameter idet:

lopgave / lmålt = dopgave / dmålt


Svar #6
02. marts 2011 af Ultraviolet (Slettet)

Ja, det kan jeg prøve :) Takker


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. marts 2011 af hotgirl37 (Slettet)

 Ja, det er det jeg mener med "de oplyste længder", eller i formlen: lopgave.

Det gør jo ikke nogen forskel hvad sidelængdernes indbyrdes forhold er, når man ikke kan se diameteren i cirklen i forhold til. Medmindre det fremgår tydeligt, at cirklens diameter svarer til præcis halvdelen el. lign? 

Ellers må du tegne det på paint eller scanne det ind og uploade ... ;)


Svar #8
02. marts 2011 af Ultraviolet (Slettet)

Hvordan kan man uploader man den her på siden? 


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. marts 2011 af hotgirl37 (Slettet)

 Under svarboksen kan du trykke på "vedhæft fil"


Svar #10
02. marts 2011 af Ultraviolet (Slettet)

Nåå, sådan! Her er den :)

Vedhæftet fil:Billede.jpg.jpeg.jpeg

Brugbart svar (1)

Svar #11
02. marts 2011 af hotgirl37 (Slettet)

 Du har jo glemt at oplyse hele opgaven :]

Der står "bassinet må højst udgøre halvdelen af grundens areal". Grundens areal finder du ved

A = l * b

Cirklens areal finder du ved

Ac = pi * r2

Du ved at Ac højst må være halvdelen af A. Derved får du at

½ * A = ½ * l * b = pi * r2

Hvis du indsætter firkantens mål på l og b's plads, kan du isolere for r.

Ganger du r med 2, får du diameteren ;)


Svar #12
02. marts 2011 af Ultraviolet (Slettet)

 er diameteren så 4,049?


Brugbart svar (0)

Svar #13
02. marts 2011 af hotgirl37 (Slettet)

 Jeg får radius til 4,047 (lille decimalafvigelse?), men diameteren er jo det dobbelte af radius ≈ 8.


Svar #14
02. marts 2011 af Ultraviolet (Slettet)

 men når man finder diameteren på den måde så er det for en cirkel som rammer firkanten og ikke en svævende som på tegningen, ikke?


Brugbart svar (1)

Svar #15
02. marts 2011 af hotgirl37 (Slettet)

 Nej da.

Du finder diameteren ud fra radius, som du har fundet ud fra arealet.

Du kender arealet på firkanten (9,8 * 10,5 = 102,9) , og du ved at arealet af cirklen skal være halvt så stor som firkantens areal (102,9 / 2 = 51,45).

Så kan du beregne radius ud fra formlen for cirklens areal (51,45 = pi*r2 <=> r = √(51,45 / pi) = +/- 4,05).

Og da diameteren er defineret som det dobbelte af radius kan du finde den (2*4,05 = 8,1).


Brugbart svar (1)

Svar #16
03. marts 2011 af Krabasken (Slettet)

# 15

Du skriver:

√(51,45 / pi) = +/- 4,05).

Det er nu ikke helt korrekt, idet kvadratroden af et (positivt) tal er et et andet positivt tal

Kvadratroden af 9 er (plus) 3, men løsningen til ligningen x^2=9 er x = ±√9 hvilket vil sige +3 eller -3

Men vi ved jo alle, hvad der menes . . .


Brugbart svar (1)

Svar #17
03. marts 2011 af hotgirl37 (Slettet)

 # 16

Jeg er ikke helt med på hvad du siger.

Når jeg nu har opskrevet udtrykket som en ligning, er det vel relevant at have med, at løsningen både kan være negativ og positiv.

At det så er en længde, der skal findes, og at vi af den grund anvender numerisk værdi, er så en anden sag...


Brugbart svar (0)

Svar #18
03. marts 2011 af Krabasken (Slettet)

Din løsning er helt korrekt.

Men lad os lige kigge på din mellemregning igen:

r = √(51,45 / pi) = +/- 4,05

1. led (r) og tredie led led (+/- 4,05) er helt iorden, men 2. led skulle faktisk have heddet

+/-√(51,45 / pi)

altså plus/minus kvadratroden

idet "kvadratroden" i sig selv  kun udgør den positive del af løsningen.

Sagt på en anden måde:

Kvadratroden af 36 er 6, ikke +/-6

Men det (de) tal, som ganget med sig selv giver 6 er plus/minus √6.

Så +/- mangler foran dit kvadratrods-tegn i 2. led.

Gi'r det mening nu - ? ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #19
03. marts 2011 af hotgirl37 (Slettet)

Pfft.

Pedanteri.

:P


Brugbart svar (0)

Svar #20
03. marts 2011 af Krabasken (Slettet)

# 19

Kald du det bare pedanteri.

Men prøv at lave den til eksamen, så skal du bare se.

Der er selvfølgelig ingen, der tvinger dig til at tage imod vores frivillige hjælp, men med den attitude er du med til at ødelægge det for dine kammerater.

Husk det - !


Skriv et svar til: Cirkel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.