Kemi

chromatografi og arealtal samt vandfase/trichlormethanfase ud fra bjerrumdiagram

05. april 2011 af frkhlarsen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej er stødt på noget jeg, som jeg har brug for hjælp til :)

Opgaven lyder som følger:

Med henblik på at bestemme morfinindholdet i birkes, fremstilles en række standardopløsninger, som indeholder kendte stofmængder af morfin. Disse analyseres ved HPLC. Der er en lineær sammenhæng mellem arealtallet og atofmængden af morfin, n(morfin, i standardopløsningerne. sammenhængen kan udtrykkes ved forskriften Arealtal = 3,74*10^10 mol^-1 * n(morfin) - 9,77.

Morfinindholdet fra 0,515 g birkes ekstraheres og analyseres ved HPLC. Herved fremkommer et chromatogram, hvor toppen ved retentionstiden 4,632 minutter skyldes morfinindholdet i ekstraktet.

d) beregn morfinindholdet i de analyserede birkes, udtrykt i 10^-6g / g birkes.

Undervejs i ekstraktionsprocessen befinder morfin og andre opiater fra birkesfrøene sig i en trichlormethanfase, CHCl3(l). Denne trichlormethanfase hældes over i en skilletragt, og der tilsættes en vandfase. Morfin og andre opiater ønskes ekstraheret over i vandfasen fra trichlormethanfasen. Nedenfor ses bjerrumdiagrammet for morfin.

e) Gør rede for, om morfin findes på syreform eller på baseform i en vandfase, hvor pH er 2. Gør rede for, om morfin findes i trichlormethanfasen eller i vandfasen når pH er 9.

Til svar på opg d, har jeg indsat stofmængden af morfin i forskriften Arealtal = 3,74*10^10 mol^-1 * n(morfin) - 9,77.

Tidligere i opgavesættet har jeg beregnet at stofmængden af morfin er 7,01*10^-4 mol.

Heraf fås Arealtal = 3,74*10^10 mol^-1 * 7,01*10^-4 mol - 9,77 = 2,62*10^7

..og så er jeg gået i stå. Når mol^-1 og mol ganges, er der vel ingen enhed på arealtallet?

Kan ikke gennemskue hvad jeg skal bruge arealtallet til eller hvordan jeg kommer frem til morfinindholdet i de analyserede birkes,

I opgave e er jeg godt med på hvordan man på et bjerrumdiagram aflæser hvor meget der er på syreform og på baseform, men jeg kan ikke forstå hvad det har med vandfasen og trichlormethanfasen at gøre.

Håber på at nogle kan hjælpe :) På forhånd tak

(bjerrumdiagrammet er vedhæftet)


Svar #1
05. april 2011 af frkhlarsen (Slettet)

 Slet ingen, der kan hjælpe?


Skriv et svar til: chromatografi og arealtal samt vandfase/trichlormethanfase ud fra bjerrumdiagram

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.