Kemi

Til at bestemme koncentration af en opløsning...

15. august 2009 af Christian90 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej er der nogle der kan hjælpe mig med følgende opgave?

Til at indstille (bestemme koncentrationen af) en opløsning af natriumhydroxid anvendes kaliumhydrogenphthalat, som er et salt af phthalsyre (benzen-1,2-dicarboxylsyre). Der titreres til rødt omslag med phenolphthalein som indikator. Der afvejes 0,4084 g kaliumhydrogenphthalat, der opløses i vand til et volumen på 25,00 mL.

a) Bestem stofmængdekoncentrationen af kaliumhydrogenphthalat.

b) Beregn pH for opløsningen

Til titreringen anvendes 19,51 mL natriumhydroxidopløsning.

c) Bestem stofmængdekoncentrationen af natriumhydroxid.

d) Beregn pH for opløsningen når halvdelen af natriumhydroxidopløsningen er tilsat.

e) Beregn pH for opløsningen i ækvivalenspunktet. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. august 2009 af kieslich (Slettet)

Du skal først finde stofmængden af kaliumhydrogenphathalat. n = m/M. m er massen og M er molarmassen.

Formlen er KHC8H4O4.  Så M = 39,1 + 1 + 8*12 + 4*1 + 4*16.  m står i opgaven.

Stofmængdekoncentrationen C = n/V,   hvor V er volumen i liter.


Brugbart svar (2)

Svar #2
15. august 2009 af Darwin (Slettet)

#0.

Ad a) Benyt relationen n = m/M og derefter c = n/V.

Ad b) Amfolytligningen: pH = ½(pKa1 + pKa2)

Ad c) c = n/V, hvor n er ens for kaliumhydrogenphthalat og natriumhydroxid.

Ad d) 50/50 puffer, så pH = pKa2

Ad e) pH-udregning for en svag syre. pH = 14 - ½(pKb - log(cb)).


Brugbart svar (1)

Svar #3
15. august 2009 af mathon

pKa2 = 5,4


Brugbart svar (1)

Svar #4
16. august 2009 af mathon

M(KHC8H4O4) = 204,22 g/mol


Brugbart svar (1)

Svar #5
16. august 2009 af mathon

Ad e) pH-beregning af en svag base

pH = 14 - ½(pKb - log(cb))


Brugbart svar (2)

Svar #6
16. august 2009 af mathon

ved ækvivalenspunktet
er
nb = n(C8H4O42-) = n(KHC8H4O4) = ( 0,4084 g)/(204,22 g/mol) = 0,001998 mol
i fællesvolumenet (0,025 + 0,01951)L = 0,04451 L

cb = n/V = (0,001998 mol)/(0,04451 L) = 0,044929 M
 


Brugbart svar (1)

Svar #7
16. august 2009 af mathon

pH = 14 - ½(pKb - log(cb)) = 7 + ½(pKa + log(cb))


Brugbart svar (1)

Svar #8
10. januar 2010 af Jghy (Slettet)

Hvordan findes pKa1 + pKa2 ?


Brugbart svar (1)

Svar #9
12. januar 2010 af Jghy (Slettet)

du slår op under phthalatsyre :)


Skriv et svar til: Til at bestemme koncentration af en opløsning...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.