Kemi

Søger en med et godt kemi hoved ..

15. maj 2014 af StineAmalie (Slettet) - Niveau: C-niveau

hej alle.

jeg har brug for hjælp igen...

spørgsmålet er,

"du skal give eksempler på reaktioner mellem syre og baser, og forklar hvad der sker ved reaktionen"?


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. maj 2014 af mathon

Syrer fraspalter H+-ioner, som i vand danner H3O+, såkaldte oxoniumioner.
Baser optager H+ ioner fra H3O+ under dannelse af vandmolekyler.

En syre-base-reaktion kan
være:
                          H3O+   +   OH-   --->   2 H2O      

Saltsyre tilsat en ækvivalent stofmængde natriumhydroxid:

                          HCl (aq)   +   NaOH (aq)   --->   NaCl (aq)   +   H2O (l)

Phosphorsyre tilsat en ækvivalent stofmængde calciumhydroxid:

                          2 H3PO4 (aq)   +   3 Ca(OH)2 (aq)   --->  Ca3(PO4)2 (aq)   +   6 H2O (l)

Grundregel:
                          syre   +   base   --->   salt   +   vand

Et salt består
af
                         metalion   +   syrerestion


Svar #2
15. maj 2014 af StineAmalie (Slettet)

Tusinde tak, hvad kan man så sige at der sker under reaktionen ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. maj 2014 af OliverGlue (Slettet)

\tiny \mathrm{H_{3}O^{+}} bør kaldes oxidanium, systematisk navn, og hydronium, som trivial navn. Oxonium bør ej anvendes, på trods af anbefalingerne i den røde bøg. Se også guld bøg for

 The parent ion  \tiny \mathrm{H_{3}O^{+}} and substitution derivatives thereof.

Oxonium er nærmere samlingen af stoffer som er en kation, indeholdende et centralt oxygen med 3 bindinger til(4 atomer totalt).


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. maj 2014 af mathon

#2

      Ved 25°C er i demivand
                                               [H3O+] = [OH-] = 10-7
      hvoraf
                      pH = -log({[H3O+]}) = -(-7·log(10)) = -(-7·1) = -(-7) = 7  {[H3O+]} er koncentrationstallet dvs uden enhed

      alment noteres dog uden forklaring:

                      pH = -log([H3O+])  eller endog pH = -log(H3O+).

     Tilsættes en syre, som danner H3O+-ioner øges [H3O+] og funktionen -log([H3O+]), der er en
     aftagende funktion mindskes dvs pH "falder".

     Tilsættes en base, som optager H3O+-ioner mindskes [H3O+] og funktionen -log([H3O+]), der er en
     aftagende funktion øges dvs pH "stiger".

      "hvad kan man så sige, at der sker under reaktionen ?"

      Ækvivalente stofmængder   H3O+ og OH- under dannelsen af den pr. definition neutrale væske vand
      neutraliserer hinanden:

                          H3O+   +   OH-   --->   2 H2O    (exoterm proces)
                                                    neutralisation

     Bemærk:
                     neutral vandopløsning er en opløsning med pH = 7   (og ikke 0)


Skriv et svar til: Søger en med et godt kemi hoved ..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.