Matematik

Du skal redegøre for den naturlige eksponentielfunktion og dens differentialkvotient ..

15. juni 2014 af Rambo (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvordan og hvorledes, er det lige det skal gøres??


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. juni 2014 af peter lind

Det kan du læse om i din matematikbog


Svar #2
15. juni 2014 af Rambo (Slettet)

Der står en ½ side, 

Definition 7.2 

Den eksponentialfunktion, hvis graf i (0, 1) har en tangent med hældningen 1, kaldes den naturlige eksponentialfunktion

Dog synes jeg ikke det er besvarende nok.


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. juni 2014 af peter lind

Det er det heller ikke. Du skal formodentlig have fat i hvad en eksponentialfunktion er og hvad dens afledede er.

eksponentialfunktionen kan defineres på forskellig måde, så du skal have fat i hvad der står i din bog


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. juni 2014 af mathon

generelt:     

       y = f(x)
       x = f-1(y)
       (f-1(y))' = 1/f '(x) = 1/(f '(f-1(y)))


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. juni 2014 af mathon

specifikt:

       y = exp(x) = ex
       x = ln(y)
       (ex)' = 1/ln'(y) = 1/(1/y) = y = ex


Svar #6
15. juni 2014 af Rambo (Slettet)

Spørgsmål 10. Differentialregning

 Du skal redegøre for den naturlige eksponentielfunktion og dens differentialkvotient samt           forklare,  hvorledes en eksponentiel funktion på formen f(x) = b·ax kan omskrives  til formen f(x) = b·ekx.   

Den naturlige eksponentialfunktion

Graferne for alle eksponentialfunktionerne f(x) = ax går som omtalt gennem (0, 1). Vi udvælger nu dén blandt alle eksponentialfunktionerne, hvis graf i (0, 1) har en tangent med hældningen 1 (fig. 7.2). Det viser sig nemlig, at denne eksponentialfunktion i mange henseender er betydningsfuld. Vi går ud fra, at en sådan eksponentialfunktion findes.

Definition 7.2 

Den eksponentialfunktion, hvis graf i (0, 1) har en tangent med hældningen 1, kaldes den naturlige eksponentialfunktion.

Grundtallet for den naturlige eksponentialfunktion fås som funktionsværdien i 1 (se fig. 7.2). Dette grundtal betegnes e, hvor  [Description: e \approx 2,718281828 \ldots]  Det kaldes Eulers tal  efter den store matematiker Leonhard Euler (1707-83).

Den naturlige eksponentialfunktion har forskriften f(x) = ex.

Man benytter af og til en anden skrivemåde for eksponentielle udviklinger, idet de udtrykkes ved hjælp af den naturlige eksponentialfunktion. Vi kan fx se på funktionen

[Description: f(x) = 750 \cdot e^{0,15x} \; .]

Ved hjælp af potensreglen  [Description: a^{pq}=(a^p)^q]  kan vi omskrive sådan:

: f(x) = 750 \cdot (e^{0,15})^x = 750 \cdot 1,162^x \; .]

Der er altså tale om en eksponentiel udvikling med begyndelsesværdi  og en vækstrate på  [Description: 16,2\%] .

På samme måde er

 g(x) = 630 \cdot e^{-0,065x} = 630 \cdot (e^{-0,065})^x = 630 \cdot 0,937^x \; ,]

så begyndelsesværdien er : 630]  og vækstraten  [Description: 0,937 - 1 = -0,063 = -6,3\%] .

Omskrivning af f(x) = b·ax kan omskrives  til formen f(x) = b·ekx.   

Regneforskriften er givet på formen y=b·ax.

Vi ønsker at omskrive til formen y=b·ek·x.

Vi omskriver:

ek=a

Ligningen opstilles inspireret af det foregående

ln(ek)=ln(a) 

Ligningen løses mht. k

k·ln(e)=ln(a)       

En af logaritmereglerne anvendes

k=ln(a)   

Vi udnytter ln(e)=1

Med denne værdi af k er a=ek, og derfor er ax=(ek)x=ek·x

Vi har således fået omskrevet til formen y=b·ek·x.


Skriv et svar til: Du skal redegøre for den naturlige eksponentielfunktion og dens differentialkvotient ..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.