Matematik

HASTER Andengradsligning HURTIG SPRØGSMÅL

17. september 2014 af anonym090 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej har fået en opgave hvor der står

Løs ligningen

x^5-10*x^3+25*x = 0.

Er vi enige om det her er en andengradsligning?
Hvis ja, hvad er a, b og c så? :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

Faktoriser ved at sætte faktoren x uden for parentes. Derefter benyttes nulreglen til at fraspalte en ligning, der er en 2.-gradsligning i x2 .

        x5 - 10x3 + 25x = x · ((x2)2 - 10·(x2) + 25) = 0


Svar #2
17. september 2014 af anonym090 (Slettet)

Jeg forstår ikke helt, hvad er a, b og c så? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. september 2014 af mette48 (Slettet)

x5 - 10x3 + 25x =0

(x4-10x2+25)*x=0            x=0 nulregelen

(x2)2-10x2+25=0             y=x2

y2-10y+25=0


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

(Fra #1)

        x · ((x2)2 - 10·(x2) + 25) = 0   her benyttes nulreglen til at opspalte ligningen i 2 ligninger

        x = 0 ∨ (x2)2 - 10·(x2) + 25 = 0      her benytter vi så en kvadratsætning

        x = 0  ∨  (x2 - 5)2 = 0          og så kan nulreglen benyttes igen

        x = 0  ∨  x2 - 5 = 0             og her kan vi så benytte endnu en kvadratsætning

        x = 0  ∨  (x - √5)·(x + √5) = 0      og så kan nulreglen benyttes en sidste gang

        x = 0  ∨  x - √5 = 0  ∨  x + √5 = 0 .


Skriv et svar til: HASTER Andengradsligning HURTIG SPRØGSMÅL

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.