Matematik

Hjælp søges

27. september 2014 af josefinehamgaard (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgave med hjælpemidler. En guide i TI-Nspire ville være absolut pragtfuldt!

Opgaven er vedhæftet. Hvis der er en sød person derude, som eventuelt kunne låne sig selv ud i et par minutter og guide mig igennem, ville jeg værdsætte det.

Vedhæftet fil: Opgave.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
27. september 2014 af mathon

Bestem f '(x).

Beregn dernæst f '(3)
og indsæt dernæst i tangentligningen

                            y = f '(3)·x + b

                            f(3) = f '(3)·3 + b     hvoraf b beregnes 


Svar #2
27. september 2014 af josefinehamgaard (Slettet)

y=f'(3)*(x-x)+f(3)=1(x+3)+(-2)=x-5 ?


Svar #3
27. september 2014 af josefinehamgaard (Slettet)

Yderligere assistance #1 ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. september 2014 af PeterValberg

TI-nspire har en fantastisk kommando:

tangentline(<udtryk>,<variabel>,<punkt>)

hvilket i dit tilfælde er:

tangentline(x2-5x+4,x,3)

------

Mht. TI-nspire og dit ønske om en guide, så har du vel en manual, ellers kan du "google" dig til én.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. september 2014 af kieslich (Slettet)

#2 rigtig. y = x-5

Sæt nu x-5 = g(x) og find x0, dernæst g(x0),  så har du liniens skæringspunkt med g(x) (hvis der findes et)
 


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Men hvad lærer man af at proppe noget ind i en maskine og så få et færdigt resultat ud?


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. september 2014 af PeterValberg

#6 ikke meget, Andersen11, - men det kan bruges til at kontrollere et resultat,
hvilket jeg selv ville gøre, - altså regne det først på traditionel vis og eventuelt
kontrollere det med nutidens "vidundermaskiner" :-)

PS.: Det var mit indtryk, at spørgeren efterspurgte en måde, hvorpå denne type
opgave kan løses med hjælpemiddel (TI-nspire i dette tilfælde) så det var derfor,
jeg oprettede #4.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #8
27. september 2014 af josefinehamgaard (Slettet)

#5

Kan du forklare yderligere om b) ? :S


Brugbart svar (0)

Svar #9
27. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Du skal først undersøge, om den fundne tangent har et eller flere skæringspunkter med grafen for dunktionen g(x), dvs. man skal løse ligningen

        x - 5 = g(x) .

Da g(x) er et 2.-gradspolynomium, vil linien y = x - 5 være tangent til grafen for g(x), hvis der er netop ét skæringspunkt.


Svar #10
29. september 2014 af josefinehamgaard (Slettet)

#9

Jeg vedhæfter lige det, som jeg har skrevet indtil videre. Jeg er ret blank hvad angår lige præcis denne opgave.


Brugbart svar (0)

Svar #11
29. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Læs #9 igen. Du skal løse ligningen

        x - 5 = g(x) , dvs.

        x - 5 = -2x2 +13x -23 , dvs.

        2x2 -12x +18 = 0 , eller

        x2 - 6x + 9 = 0

Vis, at den sidste venstreside er kvadratet på en toleddet størrelse.


Brugbart svar (0)

Svar #12
29. september 2014 af mathon

                            x2 - 2·x·3 + 32  =  (? - ?)2


Svar #13
29. september 2014 af josefinehamgaard (Slettet)

Tak #11 og #12

Jeg har fundet ud af det.


Skriv et svar til: Hjælp søges

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.