Matematik

Integration ved substitution

11. oktober 2014 af strangers - Niveau: A-niveau

Hej igen

Jeg sidder med denne opgave

Integrer vha substitution

∫ x* ex^2 dx

Jeg har gjort sådan (jeg vil bare lige sikre mig at jeg er på rette spor

u= x^2          du/dx = 2x ---> dx= du/2x

Vi får da

2x * eu * du/2x ----> eu ----> ex^2

Er dette en korrekt approach?


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

Du skal lade være med at blande variablene.

Med substitutionen    u = x2 , er du = 2x dx , eller x dx = (1/2) du . Så er

        ∫ x·ex^2 dx = ∫ (1/2)·eu du


Svar #2
11. oktober 2014 af strangers

Hej Andersen! tusind tak for din hjælp.

Når jeg blander variablene er det så fordi, at jeg bruger dx fremfor du?

Jeg er helt med på at    " u = x2 , er du = 2x dx". Men når du siger " eller x dx = (1/2) du", så står jeg lidt af :S hvad mener du her?


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Hvis    2x dx = du , er     (1/2)·2x dx = (1/2) du , dvs.    x dx = (1/2) du .

I integralet   ∫ x·ex^2 dx      indgår   x dx    som er lig med (1/2) du .

Du blander variablene, når du har et udtryk med både x og u på samme side, og det skal man afholde sig fra at gøre. Ved substitutionen erstatter man alle udtryk, hvori der indgår noget med x, med tilsvarende udtryk, hvori der kun indgår noget med u.


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. oktober 2014 af BadBoyBard (Slettet)

Det er faktisk en "Integration by parts" formel du skal anvende i dit tilfælde, der lydder: 

∫ u·dv = u · v - ∫du · v

hvor v og u er to vidt forskellige funktioner. 

Se lige om du ikke kan finde ud af noget via mit hint, for pvm-politiet er ude efter os, der serverer svar væk.

Bard


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det vink er desværre ikke særlig brugbart i denne opgave. Man kan benytte partiel integration, hvis man kender en stamfunktion til den ene funktion og kan differentiere den anden funktion ned i grad. Det er desværre ikke tilfældet her. I stedet kommer man igennem her ved at benytte substitution som det er diskuteret ovenfor.


Skriv et svar til: Integration ved substitution

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.