Matematik

Hjælp søges til ligning!

14. november 2014 af nanna3210 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej denne ligning der skal løses uden hjælpemidler volder mig store problemer.. Hvordan skal jeg starte?? 

5x2+x-4,2=1,23x-1/3x2                                                                                  

OBS: 1/3 skal forstås som en tredjedel (1 over 3). 


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. november 2014 af SuneChr

Ligningen skal ordnes som en 2.gr.s-ligning på formen
ax2 + bx + c = 0
og løses som sædvanlig.


Svar #2
14. november 2014 af nanna3210 (Slettet)

Så:

a=5 

b=1

c=4,2

5x2+1*x+4,2 =0

Er det rigtigt - hvad gør jeg så?


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Nej, du skal samle alle led på venstre side, reducere, og så løse den reducerede 2.-gradsligning.


Svar #4
14. november 2014 af nanna3210 (Slettet)

Eller skal jeg så finde diskriminanten?

d=b2-4ac = 12-4 * 5 * 4,2 = 1-84 = -83


Svar #5
14. november 2014 af nanna3210 (Slettet)

Okay, havde ikke lige set du havde svaret - så prøver lige det :)


Svar #6
14. november 2014 af nanna3210 (Slettet)

Så får jeg det til 16/3x-0,23x-4,2

a=5,33

b=-0,23

c=-4,2

Skal jeg så finde diskriminanten? 

d=b2-4ac = -0,232-4*5,33*(-4,2) = -0,0529 - - 89,544 = 89,49


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja, man skal beregne diskriminanten. Det skal så gøres korrekt

        d = (-0,23)2 - 4·(16/3)·(-4,2) = 0,0529 + 89,6 = 89,6529


Svar #8
14. november 2014 af nanna3210 (Slettet)

Hvad gør jeg så efterfølgende? Jeg har læst mig frem til, at nu hvor diskriminanten er positiv, så skulle der være to løsninger, men hvordan kan jeg finde frem til disse? 


Brugbart svar (0)

Svar #9
14. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Benyt den færdige rodformel. Slå op i bogen, eller benyt

        x = (-b ± √d) / (2a)


Svar #10
14. november 2014 af nanna3210 (Slettet)

Super - nu har jeg fået den løst. Tusind tak for din hjælp og tålmodighed! :-)


Brugbart svar (0)

Svar #11
15. november 2014 af SuneChr

Med en lille talleg, ud på de små timer, med hele tal, fås:

x=\frac{3\cdot \left ( 23\pm \sqrt{896529} \right )}{3200}


Svar #12
15. november 2014 af nanna3210 (Slettet)

Hej, har ikke skrevet det i hele tal - er det forkert? 

Jeg har lige vedhæftet et billede med sådan som jeg har skrevet. 

Vedhæftet fil:mat.PNG

Svar #13
15. november 2014 af nanna3210 (Slettet)

.

Vedhæftet fil:mat2.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #14
15. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#12, #13

Du har ikke indsat den korrekte værdi for b.


Svar #15
16. november 2014 af nanna3210 (Slettet)

Er helt forvirret, hvordan skal b indsættes?


Brugbart svar (0)

Svar #16
17. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#15

Det fremgår af #6, at b = -0,23 , men du har benytttet b = -1 .


Skriv et svar til: Hjælp søges til ligning!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.