Kemi

forskellen mellem SO4^2- og HSO4^-

30. november 2014 af Minaxx (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej allesammen:D

Jeg sidder med en opgave, hvor jeg skal afgøre om der er tale om SO4^2- eller HSO4^- ud fra deres pH-værdier. Jeg aner bare ikke hvordan jeg skal løse denne opgave. Er der en venlig sjæl derude, som kan hjælpe mig?


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. november 2014 af mathon

Se på Bjerrumdiagrammet for HSO4-


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. november 2014 af OliverGlue (Slettet)

Hydrogensulfat er en amfolyt, som både kan protonere og deprotonere vand. Sulfat er en base, som kun kan deprotonere vand. (protonere = afgive hydron, deprotonere = modtage hydron)

Afhængig af de to styrkekonstanter for hydrogensulfat vil den have en given pH, som kun kan beregnes med amfolytligningen. Sulfat derimod kan du med sikkerhed sige må være basisk, da den kun kan danne hydroxid og ikke noget hydronium.


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. december 2014 af mathon

Hydrogensulfat:
                            pKs = 1,92       pKb = 14 - 1,92 = 12,08   dvs basestyrken er meget svag

                            Ks = 10-1,92 = 0,012023
men syrestyrken er middelstærk:

     pH-beregning for HSO4-:
               
                    pH=-\log\left ( \frac{-K_s+\sqrt{{K_{s}}^{2}+4\cdot K_s\cdot c_s}}{2} \right )

                    pH(c_s)=-\log\left ( \frac{-0,012023+\sqrt{{0,012023}^{2}+4\cdot 0,012023\cdot c_s}}{2} \right )

                    pH(c_s)=\log(2)+1,92-\log\left ( \sqrt{1+332,706\cdot c_s}-1 \right )

                    pH(c_s)=2,22103-\log\left ( \sqrt{1+332,706\cdot c_s}-1 \right )
        


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. december 2014 af mathon

     pH-beregning for SO42-:

                  pH=7+\frac{1}{2}\cdot \left ( pK_s+\log(c_b) \right )

                  pH(c_b)=7+\frac{1}{2}\cdot \left ( 1,92+\log(c_b) \right )

                  pH(c_b)=7,96+\frac{1}{2}\cdot \log(c_b) \right )


Skriv et svar til: forskellen mellem SO4^2- og HSO4^-

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.