Kemi

Hvorledes måles en kemisk reaktionshastighed og hvad er metodens begrænsingerne :)?

10. februar 2015 af chiqqa - Niveau: B-niveau

Hej allesammen

Jeg er godt klar over, at man kan måle en kemisk reaktionshastighed ved at se på, hvordan koncentrationerne af det pågældende stof ændrer sig i forhold til tiden. Er det dette man skal ind på, når man bliver stillet spørgsmålet: Hvordan man måler en kemisk reaktionshastgihed ? :)

Og hvad menes der med metodens begrænsninger, er det fordi, at vi måler den gennemsnitlige hastighed og ikke hastigheden til en pågældende tid :)? Man kunne jo også finde hældningen til tangenten i et specifikt punkt på kurven (hvis man plottede den) og dermed finde hastigheden (differentialkvotienten).


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. februar 2015 af ChemistryIsKey

Reaktionshastighed kan måles eksperimentelt på mange måder (jeg tror det er det, der søges efter hér).

F.eks.;

     Polarimetrisk (Hvis produkterne/reaktanterne drejer planpolariseret lys - altså er optisk aktive).

     Ved titrering af enten produkterne eller reaktanterne

     Hvis der sker en gasudvikling under reaktionen, kan reaktionsblandingens volumen anvendes som et mål for reaktionshastigheden.

     Spektrofotometrisk (Hvis produkterne/reaktanterne har en bestemt farve, som er kendt)

     Hvis der er ioner i reaktionen, kan man nogle gange anvende blandingens evne til at lede strøm som et mål for reaktionshastigheden.

Den største begrænsning når man skal måle reaktionshastigheden, er at man skal forsøge at minimere tidsrummet, hvori man måler reaktionshastigheden, da man ellers får en gennemsnitlig reaktionshastighed over det tidsrum, hvori man måler. Derfor søger man nogle gange at stoppe en given reaktion, for derefter at udtage prøver, hvorved disse prøver kan undersøges for, hvor meget produkt eller reaktant, som hhv. er blevet dannet eller forbrugt.

Kan dog ikke komme på andre begrænsninger lige nu, men er sikker på, at der er adskillige begrænsninger for alle ovennævnte metoder. Håber dog du kan bruge det :)


Svar #2
10. februar 2015 af chiqqa

Fantastisk TUSIND TAK! :D


Skriv et svar til: Hvorledes måles en kemisk reaktionshastighed og hvad er metodens begrænsingerne :)?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.