Kemi

reaktionsbrøk og enhed?

12. maj 2015 af hrmogensen (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hola! Er der eventuelt en, som kan hjælpe med disse to delspørgsmål, som er blevet vedhæftet i denne tråd?

Mange tak på forhånd!

Vedhæftet fil: huh.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #1
12. maj 2015 af ChemistryIsKey

På C-niveau skal du vide, at stoffer på gasform indgår i reaktionsbrøken med deres partialtryk, stoffer der er vandopløst indgår med deres aktuelle koncentrationer og stoffer på flydende form (f.eks. opløsningsmidler som vand ofte er) ikke indgår i reaktionsbrøken (Der er en dybere forklaring, som ikke er nødvendig på C-niveau). Altså;

     Gasform  =  (g)  =  Indgår med partialtryk (p(A))
     Vandopløst  =  (aq)  =  Indgår med koncentration ([A])
     Flydende og faste stoffer indgår ikke.

Husk altid reglen "Højre højest" når du skal opskrive reaktionsbrøken. Det betyder, at de stoffer, der er på højre side af ligevægten (produkterne), skal være højest i reaktionsbrøken - dvs. i tælleren. Herved følger selvfølgelig, at stoffer på venstre side af ligevægten (reaktanterne) skal stå i nævneren og altså 'nederst' i reaktionsbrøken. Hvis man tager din ligevægt, vil man så vha. reglerne ovenfor få;

     K = [H2CO3] / p(CO2)

Man angiver sædvanligvis koncentrationer i M (Molær = mol / L) og partialtryk i bar. Så får du altså enheden;

     [K] = M / bar

Denne kan du også yderligere 'omforme', men det er bestemt ikke nødvendigt.

     M / bar = (mol / L) / bar = mol / (L · bar)

:)


Svar #2
13. maj 2015 af hrmogensen (Slettet)

#1

Tak for dit svar. Det hjalp meget.

Så svaret til delspørgsmål a = K = [H2CO3] / p(CO2)

Svaret til delspørgsmål b = [K] = M / bar

?


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. maj 2015 af ChemistryIsKey

Ja :)

Skriv et svar til: reaktionsbrøk og enhed?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.