Kemi

Ækvivalente mængder - Overskud og underskud?

20. august 2015 af Zedd (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvordan finder jeg ud af om noget af ækvivalent med hinanden?

De 200 mL bariumchloridopløsning blandes med 50 mL 0,15 M Na2SO4 opløsning. Svarer denne blanding til de ækvivalente mængder, eller er der overskud af et af stofferne?

Har skrevet:

(Ba++, Cl-, Na-, SO4-- )

BaCl2  + Na2SO4 = 2 NaCl + BaSO4  

Er der overskud af NaCl, for kofficienten er 2?


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. august 2015 af mathon

Du har ikke angivet de 200 mL bariumchloridopløsnings koncentration.


Brugbart svar (2)

Svar #2
21. august 2015 af mathon

                               \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! Ba^{2+}\, _{\textit{(aq)}}\; +\; 2\, Cl^-\, _{\textit{(aq)}}\; \,+\; \, 2\, Na^+\, _{\textit{(aq)}}\; +\; {S{O_4}}^{2-}\, _{\textit{(aq)}}\; \rightarrow \; BaSO_4\, _{\textit{(s)}}\; +\; 2\, Na^+\, _{\textit{(aq)}}\; +\; 2\, Cl^-\, _{\textit{(aq)}}

I 50 mL 0,15 M Na2SO4-opløsning
indeholder:
                         n(S{O_4}^{2-})=(0{,}050\; L)\cdot (0{,}15\; \tfrac{mol}{L})=0{,}0075\; mol
som ækvivaleres af:

                         c(Ba^{2+})=\frac{0{,}0075\; mol}{0{,}200\; L}=0{,}0375\; M

Hvis c(BaCl_2)> 0{,}0375\; M er BaCl_2 i overskud

Hvis c(BaCl_2)< 0{,}0375\; M er BaCl_2 i underskud


Svar #3
21. august 2015 af Zedd (Slettet)

Mange tak! Nu giver opgaven meget mere mening


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. januar 2019 af Antonwild (Slettet)

FOoklar venligst hvordan bariumklorid er i overskud med en stoftmængdekoncetration på 0.0375 M (mol/L), når stofmængdekoncentrationen af natriumsulfat er 0.15 M. 

I mine øjne er der da overskud af natriumsulfat, da det er det der er mest af?

Der er 4 gange så meget natriumsulfat end bariumklorid, fordi 0.0375*4=0.15

MVH 


Skriv et svar til: Ækvivalente mængder - Overskud og underskud?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.