Matematik

hvad har jeg gjort forkert i denne ligningen?

26. august 2015 af 321bj (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle sammen.

Jeg skal løse denne ligning (vedhæftet) med brøker og har valgt at finde fællesnævner. Men jeg kan ikke få den til at gå op, andet end hvis -1 = 0x, og det synes jeg ikke giver nogen mening, hvis x er lig med den tomme mængde. Har jeg gjort noget forkert.

På forhånd tak.

Vedhæftet fil: aa.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
26. august 2015 af Stats

\\ \frac{3x+4}{5}-\frac{x-3}{2}=\frac{2x}{3}\Leftrightarrow \\ \frac{6x+8}{10}-\frac{5x-15}{10}=\frac{2x}{3}\Leftrightarrow \\ \frac{6x+8-5x+15}{10}=\frac{2x}{3}\Leftrightarrow \\ \frac{x+23}{10}=\frac{2x}{3}\Leftrightarrow \\ 3x+69=20x\Leftrightarrow \\ 69=17x

-1 = 0x kaldes for en inkonsistent ligning, hvilket ikke er tilfældet her..

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. august 2015 af exatb

Når du finder fællesnævner skal du gange både i tæller og nævner. Ganger du med fem i nævneren skal du også gange med fem i tælleren.

Den første tæller skal således ganges med to og tre = seks


Svar #3
26. august 2015 af 321bj (Slettet)

tak for hjælpen


Svar #4
26. august 2015 af 321bj (Slettet)

#1 hvordan laves leddet -15 om til +15 i linje 3?


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. august 2015 af Stats

\\\frac{6x+8}{10}-\frac{5x-15}{10}=\frac{2x}{3} \Leftrightarrow \\ \frac{6x+8}{10}+(-1)\cdot\frac{5x-15}{10}=\frac{2x}{3}\Leftrightarrow \\ \frac{6x+8}{10}+\frac{(-1)\cdot(5x-15)}{10}=\frac{2x}{3}\Leftrightarrow\\ \frac{6x+8}{10}+\frac{-5x+15}{10}=\frac{2x}{3}\Leftrightarrow\\ \frac{6x+8-5x+15}{10}=\frac{2x}{3}\Leftrightarrow \\

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #6
26. august 2015 af 321bj (Slettet)

#5

Hvorfor ganges det med -1. Er det fordi det sættes i parentes, og der står minus foran parantesen, da brøkerne skal trækkes fra hinanden?


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. august 2015 af mette48 (Slettet)

ja der står - foran brøken, så du skal skifte fortegnene når du hæver -parentesen

hvor får du -1 = 0x ?


Svar #8
26. august 2015 af 321bj (Slettet)

#7 Mette, jeg har vedhæftet min egen udregning øverst


Svar #9
26. august 2015 af 321bj (Slettet)

#7 tak for svar


Skriv et svar til: hvad har jeg gjort forkert i denne ligningen?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.