Matematik

Hvorfor putte differential af flere produktregler i ln patentes?

01. januar 2016 af Bornsommer (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg har et differentialstykke:

e^x*(x+1)*(2x+3)^2

Dette har jeg så beregnet som et tilfælde af produktregel oven på produktreglen 3 gange i træk, hvorved regnestykket blevet meget langt. 

Jeg har dog fået det hint i opgaven at putte det hele i en ln parentes.. Hvordan skal så regnes nu?


Svar #1
01. januar 2016 af Bornsommer (Slettet)

Hej jeg tror jeg er kommet til det rigtige svar nu på denne opgave:


Svar #2
01. januar 2016 af Bornsommer (Slettet)

Jeg har tjekket resultatet fra a'eren, med det fra svararket. Det er korrekt, det som jeg har fundet. Jeg er nu kommet til b'eren, som jeg nu ikke kan finde ud af:

b. Udregn h'(x) via relationen:

\frac{d}{dx}ln h(x))=\frac{h'(x))}{h(x)} 

og resultat fra 1.a


Svar #3
01. januar 2016 af Bornsommer (Slettet)

Mit svarark til b'eren siger at svaret bare er resultat af 1.a altså g'(x) ganget med den udifferentierede funktion altså h(x).. Altså derved siger svararket at svaret på b'eren er:

h'(x)=(e^x*(x+1)*(2x+3)^2)*(1+\frac{1}{1+1}+\frac{4}{2x+3})

Jeg kan dog bare ikke finde regneregel, som begrunder at dette er tilfældet.


Brugbart svar (1)

Svar #4
01. januar 2016 af AskTheAfghan

Sæt n(x) = x + 1 og u(x) = (2x + 3)2. Lad f(x) = exn(x)u(x).

Da er f '(x) = (ex)' n(x) u(x) + ex (n(x) u(x))' 

                 = (ex)' n(x) u(x) + ex (n '(x) u(x) + n(x) u '(x))

                 = ex (n(x) u(x) + n '(x) u(x) + n(x) u '(x)).             (*)

Her er n '(x) = 1 og u '(x) = 4(2x + 3). Hvis man sætter ln() på hver side, giver

ln(f(x)) = x + ln(n(x)) + ln(u(x)). Vi differentierer mht. x på hver side, så giver

(ln(f(x)))' = 1 + 1/(x + 1) + 4/(2x + 3). Idet (ln(x))' = f '(x)/f(x), så giver

f '(x) = f(x)(1 + 1/(x + 1) + 4/(2x + 3)).                                  (**)

Bemærk at (*) og (**) er ens. Det er dog lettere at benytte (**) efter min mening.


Brugbart svar (1)

Svar #5
02. januar 2016 af Eksperimentalfysikeren

Den normale regel siger:

\frac{\mathrm{d} f(x)g(x)}{\mathrm{d} x} = \frac{\mathrm{d} f(x)}{\mathrm{d} x}g(x)+f(x)\frac{\mathrm{d} g(x)}{\mathrm{d} x}

Vi tager logarimen af produktet og differentierer:

\frac{\mathrm{d}ln( f(x)g(x))}{\mathrm{d} x} =\frac{\mathrm{d}ln( f(x))+ln(g(x))}{\mathrm{d} x} = \frac{\mathrm{d} ln(f(x))}{\mathrm{d} x}+\frac{\mathrm{d} ln(g(x))}{\mathrm{d} x}

Her bruger vi differentiation af en funktion (ln) af en funktion (f eller g):

\frac{\mathrm{d} ln(f(x))}{\mathrm{d} x}+\frac{\mathrm{d} ln(g(x)}{\mathrm{d} x}= \frac{\frac{\mathrm{d} f(x)}{\mathrm{d} x}}{f(x))}+\frac{\frac{\mathrm{d} g(x)}{\mathrm{d} x}}{g(x)}

Ganger man det med f(x)g(x), får man:

\left ( \frac{\frac{\mathrm{d} f(x)}{\mathrm{d} x}}{f(x)}+\frac{\frac{\mathrm{d} g(x)}{\mathrm{d} x}}{g(x)} \right )(f(x)g(x))= \frac{\frac{\mathrm{d} f(x)}{\mathrm{d} x}f(x)g(x)}{f(x)}+\frac{\frac{\mathrm{d} g(x)}{\mathrm{d} x}f(x)g(x)}{g(x)}\\= \frac{\mathrm{d} f(x)}{\mathrm{d} x}g(x)+\frac{\mathrm{d} g(x)}{\mathrm{d} x}f(x)

hvilket netop er den normale regel.

Prøv for en ordens skyld at undersøge, om det samme gælder for f(x)/g(x).

For en ordens skyld: Man putter ikke i en parentes, man sætter i parentes. Den utidige brug af putte på dansk kommer sikkert fra engelsk.


Skriv et svar til: Hvorfor putte differential af flere produktregler i ln patentes?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.