Fysik

Kraft i medvind/modvind

17. januar 2016 af Arccossintan (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg skal løse følgende opgave:

En cyklist holder en konstant hastighed på 30 km/t, selvom det blæser en jævn vind, det vil sige 6 m/s.

Hvor mange procent større kraft skal have levere, når han har modvind, end når han har medvind?

Jeg ved at man i tilfældet, hvor cyklisten har modvind, blot skal addere de 30 km/t (omregnet til m/s) med de 6 m/s, og i det andet tilfælde, skal man subtrahere de to værdier.

Dernæst findes forholdet imellem resultaterne.

Men jeg søger også noget forståelse for, hvorfor man skal gøre sådan? Hvad er forklaringen?


Svar #1
17. januar 2016 af Arccossintan (Slettet)

Forklaringen er vel egentlig bare, at da der er tale om et forhold mellem to tal, kan man gøre det på denne måde?


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. januar 2016 af hesch (Slettet)

Det er i realiteten lidt mere kompliceret end som så, for det handler om hvorvidt luftstrømmen omkring cyklisten er laminar ( ved lav hastighed ) eller turbular ( ved høj hastighed ). Dette har med "Reynolds number" at gøre.

Flaminar = k1 * v     ( laminar )

Fturbular = k2 * v2   ( turbular )

Så du kan udtrykke det ved:

Forhold = vmod / vmed

eller

Forhold = vmod2 / vmed2

Såfremt vmod giver en turbular strømning, og vmed en laminar, bliver det rigtigt svært.


Svar #3
17. januar 2016 af Arccossintan (Slettet)

Kan det virkelig passe, at kraften i modvind er 3773,56% større end i medvind?


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. januar 2016 af hesch (Slettet)

Nej, hvordan har du regnet det ud?


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. januar 2016 af hesch (Slettet)

#4: Og dog, jo, ved turbulent strømning i begge tilfælde: En faktor 37,7.  Men spørgsmålet er så, om der er turbulent strømning i begge tilfælde?

Med en modvind på 51.6 km/t, skal det nok passe at du skal ned og padle afsted i 1. gear. Du kan jo selv prøve :).

Det er jo noget andet end en modvind på 8,4 km/t.


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. januar 2016 af hesch (Slettet)

Hvis man nu siger, at en cyklist i frit fald kan opnå en hastighed på 220 km/t, kan man beregne k1 og k2 i  #2.

Antag nu at en medvind medfører laminar strømning og en modvind medfører turbulent strømning, så kan du jo beregne faktoren for cyklisten i opgaven for dette tilfælde, altså:

Forhold = ( k2 * vmod2 ) / ( k1 * vmed )

Dette forhold er nok temmelig realistisk.


Svar #7
17. januar 2016 af Arccossintan (Slettet)

#4 Dette har jeg gjort ved:

\frac{k*(14,3333 m/s)^2}{k*(2,3333 m/s)^2}*100=3773,56

Gjort, som du beskriver i #2.


Svar #8
17. januar 2016 af Arccossintan (Slettet)

Hvor 14,3333 er cyklistens egen konstante hastighed i m/s lagt sammen med vindmodstanden, og 2,3333 er cyklistens egen konstante hastighed i m/s fratrukket vindmodstanden.


Brugbart svar (0)

Svar #9
17. januar 2016 af hesch (Slettet)

#8:  Det har jeg forstået ( se  #5 ).

Men hvad med forslaget i  #6, hvor du skal beregne k1 og k2 i stedet for blot værdien k ?


Svar #10
17. januar 2016 af Arccossintan (Slettet)

#9 Tak for forslaget, men jeg er slet ikke med på, hvad du mener. Jeg har aldrig lært noget om laminare og turbulente strømninger, så jeg har ikke noget begreb om, hvad det betyder. Jeg forstår heller ikke din reference til det frie fald.

Men er mit resultat på 3773,56% korrekt eller ej? :)


Brugbart svar (0)

Svar #11
17. januar 2016 af Soeffi

#0. Man skal nok antage, at kraften er proportional med personens hastighed i forhold til vinden. Hvis vedkommende bevæger sig med vinden med vindens hastighed bliver kraften 0.

Modvind: relativ hastighed = 30 km/t + 6 · 0,001 ·3600 km/t = 51,6 km/t

Medvind: relativ hastighed = 30 km/t - 6 · 0,001 ·3600 km/t = 8,4 km/t

Forhold: [(51,6-8,4)/8,4] · 100% = 514%.


Svar #12
17. januar 2016 af Arccossintan (Slettet)

Jeg fandt faktisk lige et gammelt indlæg omhandlende en tilsvarende opgave, hvor en har fået det nogenlunde samme resultat som mig:

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1420482

Jeg er lettere forvirret.


Brugbart svar (0)

Svar #13
17. januar 2016 af Soeffi

#12 https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1420482

De får det samme som mig:...

#11 Forhold: [(51,6-8,4)/8,4] · 100% = 514%.

De siger bare: (51,6/8,4)*100% = 614%


Svar #14
17. januar 2016 af Arccossintan (Slettet)

#13. Jeg tænker på #7's svar.


Brugbart svar (0)

Svar #15
17. januar 2016 af hesch (Slettet)

#10:  Frit fald ved konstant hastighed = 220 km/t = 61,11 m/s.

Kald den samlede masse af cykel+rytter for m.

Laminar ligevægtsbetingelse:  Fluft = m*g = k1*v  →  k1 = m*g/v  →  k1 = m*0,1607

Turbulent ligevægtsbetingelse:  Fluft = m*g = k2*v2  →  k2 = m*g/v2  →  k2 = m*0,00263

For opgavens cyklist gælder så:

Forhold = ( m*0,00263*14,332 ) / ( m*0,1607*2,333 ) = 1,441

Men det passer jo heller ikke.  Det skyldes nok det jeg skrev i  #2:  Det er rigtigt svært.


Brugbart svar (0)

Svar #16
17. januar 2016 af hesch (Slettet)

#13:  Med mindre cyklisten er iført dråbeformet styrthjelm og nærmest våddragt, tror jeg ikke på at luftstrømmen omkring er laminar ved 14,33 m/s ( antaget i linket i  #13 ).  Almindelig klædning vil flapre en del i en vindstyrke på 14,33 m/s, indikerende turbulent luftstrømning.


Skriv et svar til: Kraft i medvind/modvind

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.