Kemi

hvordan bestemmes syrens koncentration i titrering af svag syre m. stærk base?

10. marts 2016 af 321bj (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej jeg sidder med en kemiopgave, jeg ikke kan se, hvordan jeg skal løse.

Jeg har 10 mL af en svag monohydronsyre, og den titreres med 0,104 M NaOH i en potentiometrisk titrering.

Jeg skal beregne den svage syres koncentration inden titreringen startes.

På titrerkurven kan jeg se, ækvivalenspunktet er, når der er tilsat 20 mL NaOH.

Jeg kan ligeledes aflæse syrens pKs til 4,8. Her er der brugt 10 mL NaOH og der er ækvivalente mængder af syren og dens korresponderende base i opløsningen.

Jeg har beregnet syrens styrkekonstant Ks = 1,58*10-5 M ud fra logKs = -pKs

Er det egentlig korrerkt eller forkert?

Men hvordan kan jeg beregne syrens koncentration af disse oplysninger? Det må være nget med stofmængden eller koncentrationen af NaOH eller er jeg helt galt på den?

Jeg håber, der sidder nogle kloge hoveder der kan hjælpe mig og forklare mig hvordan jeg skal løse opgaven


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. marts 2016 af Heptan

Det er korrekt. Du skal beregne stofmængden af natriumhydroxid. Den er lig med stofmængden af den monohydrone syre. Benyt derefter c = n/V hvor V = 10 mL.


Svar #2
10. marts 2016 af 321bj (Slettet)

#1 ok tusind tak for svar. Men til beregning af stofmængden af NaOH, er det stofmængden i ækvivalenspunktet ved de 20 mL jeg skal beregne eller er det stofmængden, når der er den stofmængde af den svage syre og dens korresponderende base (ved de 10 mL) ?


Brugbart svar (1)

Svar #3
10. marts 2016 af Heptan

Det er i ækvivalenspunktet.


Svar #4
10. marts 2016 af 321bj (Slettet)

3# ok tusind tak for hjælpen

bare for at være på den sikre side er dette rigtigt?

stofmængde for NaOH : n = c * V =0,104 M*0,02 L = 2,08*10-2 mol

stofmængdekoncentration for den svage syre er da: c = n / V = 2,08*10-2 mol / 0,01 L = 0,208 M


Svar #5
10. marts 2016 af 321bj (Slettet)

ups det skulle være 2,08*10-3 mol i stedet for 2,08 * 10-2 mol


Brugbart svar (1)

Svar #6
10. marts 2016 af Heptan

Ja, så er det rigtigt :)


Svar #7
10. marts 2016 af 321bj (Slettet)

3& tusind tak for hjælp og svar :)


Skriv et svar til: hvordan bestemmes syrens koncentration i titrering af svag syre m. stærk base?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.