Matematik

Hvordan "ændrer" jeg rumfanget af denne flaske?

25. marts 2016 af ztuema (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Jeg har i en opgave skullet designe en flaske ud af forskellige funktioner som jeg har sammensat. Dog var et af kravene til flasken, at den skulle rumme 420 cm3. Jeg har beregnet rumfanget af den flaske jeg har designet, og jeg får det til 23018 cm3. Hvordan ændrer jeg på mine funktioner (eller andet?) således at det giver de 420 cm3?

Jeg har vedhæftet opgaven med mine beregninger/besvarelser

Tak på forhånd...


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. marts 2016 af Eksperimentalfysikeren

En simpel løsning:

Divider det ønskede rumfang med det, du har fundet. Tag den tredie rod af det. Gang alle længdemål med dette tal.


Svar #2
25. marts 2016 af ztuema (Slettet)

Hvilke længdemål?

Brugbart svar (0)

Svar #3
25. marts 2016 af Eksperimentalfysikeren

Du har tre funktioner. Værdien af én af funktionerne for en bestemt x-værdi er radius i omdrejningslegemet. Radius er et længdemål, så gang funktionen med den fundne faktor. Dermed har du klaret de 2 dimensioner.

For x-retningen er det lidt mere kompliceret. Længden OA er så vidt jeg kan se 8,3 cm. Denne størrelse skal også skaleres ned, men det er længden, der skal skaleres, ikke x-værdien. Det klarer du ved at dividere x med skalafaktoren.

Eksempel: Det beregnede rumfang er 800 cm3 og det ønskede rumfang 100 cm3. Rumfangsforholdet er (100cm3)/(800cm3) = 1/8. Det tilhørende lineære rumfangsforhold er den tredie rod af dette = 1/2.

Gang så alle radier med 1/2 og divider x med 1/2, hvilket vil sige gang x med 2.


Brugbart svar (1)

Svar #4
25. marts 2016 af SuneChr

# 0
Jeg har ikke regnet efter i det, du har skrevet i det vedlagte.
Er ikke enig i funktionen  x = 8,27    Skal vel være x = 25/3  idet  g (25/3) = 0

Det samlede rumfang i intervallet x ∈ [0 ; 25/3] skulle så være

\int_{0}^{\frac{4}{5}}\left ( g\left ( x \right ) \right )^{2}\, \textup{d}x\, +\, \int_{\frac{5}{2}}^{\frac{763-\sqrt{9365}}{100}}\left ( g\left ( x \right ) \right )^{2}\, \textup{d}x\, +\int_{\frac{4}{5}}^{\frac{5}{2}}\left ( f\left ( x \right ) \right )^{2}\, \textup{d}x\, +\int_{\frac{763-\sqrt{9365}}{100}}^{\frac{25}{3}}\left ( h\left ( x \right ) \right )^{2}\, \textup{d}x

hvor summen skal multipliceres med π


Svar #5
25. marts 2016 af ztuema (Slettet)

Ja, så langt er jeg nået... Men hvordan får jeg rumfanget omregnet således at det bliver 420?

Brugbart svar (1)

Svar #6
25. marts 2016 af SuneChr

Dine integralopstillinger hvor du har (f - g)2 og (h - g)2 er ikke tilladt, når områderne skal drejes.
Man må kun dreje f2 og g2 og h2  som vist i # 4
Du har kun fundet rumfanget af "en ring" for (f - g) og (h- g)


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. marts 2016 af SuneChr

# 4
Summen af de fire integraler gange π får jeg til  70,74203086...
 


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. marts 2016 af Eksperimentalfysikeren

Du skulle have 420, men fik 23018. For at lave 23018 om til 420 skal du gange med brøken 420/23018 =  0,01825. Men det er rumfanget. Når du tager den tredie rod af det, får du et omregningsforhold på 0,2633.

Hvis du så i din oprindelige beregning har regnet med funktionen (k(x))2, skal du regne med (0,2633*k(x/0,2633))2.

Funktionsværdierne skal ganges med skaleringsfaktoren, mens x skal divideres med skaleringsfaktoren.


Skriv et svar til: Hvordan "ændrer" jeg rumfanget af denne flaske?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.