Kemi

1% NaCl

28. juli 2016 af soldier123 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej venner,

hvordan løser jeg følgende problemstillinger:

1) En 1% NaCl opløsning er det samme som en...

a) 0,171 Osmol/L NaCl opløsning

b) 0,342 Osmol/L NaCl opløsning

c) 0,342 M NaCl opløsning

d) 0,171 M NaCl opløsning

2) En vandig opløsning af ......... er isoton med en osmolaritet på 300 mOsmol/L.

a) 2,75 % glucose

b) 4,5 % glucose

c) 5,4 % glucose

d) 9 % glucose

På forhånd tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. juli 2016 af mathon

1)
            c_{osmo}(NaCl)=2\cdot p\cdot 10^{-2}\cdot \frac{d}{M}

            c_{osmo}(NaCl)=2\cdot 0{,}01\cdot \frac{1000\; \tfrac{g}{L}}{58{,}45\tfrac{g}{mol}}=0{,}342\; OsM

            c(NaCl)= p\cdot 10^{-2}\cdot \frac{d}{M}

            c(NaCl)= 0{,}01\cdot \frac{1000\; \tfrac{g}{L}}{58{,}45\tfrac{g}{mol}}=0{,}171\; M


Brugbart svar (2)

Svar #2
28. juli 2016 af mathon

2)

      glucose:

             p=\frac{c\cdot M}{d}\cdot 100\%          da for glucose: c=c_{os}

             p=\frac{\left ( 0{,}3\; \tfrac{mol}{L} \right )\cdot \left ( 180{,}16\; \tfrac{g}{mol} \right )}{1000\; \tfrac{g}{L}}\cdot 100\%=5{,}4\%            

En vandig opløsning af 5{,}4\% glucose er isoton med en osmolaritet på 300 mOsmol/L.


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. december 2016 af pige5 (Slettet)

I forhold til opgave 1, hvor kommer 1000 g/L så fra? :) 


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. december 2016 af mathon

#3

Opløsningens densitet er tilnærmelsesvis identisk med vands densistet = 1\;\tfrac{g}{mL}=1000\;\tfrac{g}{L}.


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. august 2019 af Lara45

Jeg sidder med samme opgave.

#1 Hvilken formel bruger du i #1? Er der en simplificeret udgave af den formel som du har skrevet?


Brugbart svar (1)

Svar #6
10. august 2019 af mathon

#5
              \small \small \small \begin{array}{lllll}\textup{detaljer:}\\&c_{osmo}=z\cdot c\\\\ &m_{\textup{opl\o st stof}}&=&p\cdot 10^{-2}\cdot m_{\textup{opl\o sning}}=p\cdot 10^{-2}\cdot V\cdot d\\\\ &n_{\textup{opl\o st stof}}&=&\frac{m_{\textup{opl\o st stof}}}{M}=\frac{p\cdot 10^{-2}\cdot V\cdot d}{M}\\\\ &c&=&\frac{n}{V}=\frac{\frac{p\cdot 10^{-2}\cdot V\cdot d}{M}}{V}=p\cdot 10^{-2}\cdot \frac{d}{M}\\\\ &c_{osmo}&=&z\cdot c \end{array}

                                  \small \small \begin{array}{lllll}\\z\textup{ er antal ioner pr. opl\o st molekyle}\\\\ p\textup{ er masse-procenten} \\\\ d\textup{ er densiteten m\aa lt i }\frac{g}{L}\\\\ V\textup{ er opl\o sningens volumen m\aa lt i }L\\\\ M\textup{ er det opl\o ste stofs molmasse m\aa lt i }\frac{g}{mol} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. august 2019 af Lara45

#6 Tusind tak. Det giver så meget mere mening nu


Brugbart svar (0)

Svar #8
15. august 2019 af Lara45

#1 Jeg sidder og prøver at løse samme opgave igen, men jeg kan se, at du har fået 0,171 M NaCl

Hvordan kan det være at facit er 10 g/L  NaCl opløsning?


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. august 2019 af mathon

                         \small \begin{array}{llllll} \textup{koncentration:}&0.171\; \frac{mol}{L}=0.171\cdot 58.44\; \frac{g}{L}=10\; \frac{g}{L} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #10
25. december 2019 af N0valyfe (Slettet)

#2

2)

      glucose:

             p=\frac{c\cdot M}{d}\cdot 100\%          da for glucose: c=c_{os}

             p=\frac{\left ( 0{,}3\; \tfrac{mol}{L} \right )\cdot \left ( 180{,}16\; \tfrac{g}{mol} \right )}{1000\; \tfrac{g}{L}}\cdot 100\%=5{,}4\%            

En vandig opløsning af 5{,}4\% glucose er isoton med en osmolaritet på 300 mOsmol/L.

Sidder p.t. med samme opgave - hvorfra får du tallet 1000g/L og 0.3 mol/L? 

- Tusinde tak 


Brugbart svar (0)

Svar #11
25. december 2019 af mathon

 hvorfra får du tallet 1000g/L og 0.3 mol/L? 

       \small \varrho _{\textup{demivand}}=1\; \tfrac{g}{mL}=1000\; \tfrac{g}{L}

og

       \small 300\; \tfrac{mmol}{L}=0.300\; \tfrac{mol}{L}      


Skriv et svar til: 1% NaCl

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.