Kemi

Kemi - Skriftlig syre-base opgave

21. november 2017 af MaH99 (Slettet) - Niveau: B-niveau

nonanssyre 

pK= 4,96 ved 25 °C

Nonansyre er ikke særlig opløselig i vand, idet koncentrationen i en mættet opløsning er 0,0019 M.

a) Beregn ph i mættet opløsning af nonansyre ved 25 °C?

AlgeFriN indeholder nonansyre i en vandig opløsning af ammoniak, hvor opløseligheden af nonasyre er markant højere end i rent vand.

b) Beregn den formelle stofmængdekoncentrationen af nonansyre i AlgeFriN.

pH i AlgeFriN er 6,1 ved 25 °C.

c) Beregn den brøkdel af nonansyren, der findes på baseform i AlgeFriN

Tak på forhånd :)

(Jeg har ellers også vedhæftet dokumentet som kommentar)


Svar #1
21. november 2017 af MaH99 (Slettet)

Dokumentet til opgaverne


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. november 2017 af mathon


Brugbart svar (1)

Svar #3
22. november 2017 af mathon

c)

                                \small pH=pK_s+\log\left(\tfrac{\alpha}{1-\alpha}\right)                       \small \alpha\text{ er ioniseringsgraden.}

                                \small \alpha =\frac{1}{1+10^{pK_s-pH}}

                                \small \alpha =\frac{1}{1+10^{4{.}96-6{.}1}}=0{.}932=93{.}2\%

                               


Svar #4
22. november 2017 af MaH99 (Slettet)

Kan du hjælpe med opgave a) og b)

#3

c)

                                \small pH=pK_s+\log\left(\tfrac{\alpha}{1-\alpha}\right)                       \small \alpha\text{ er ioniseringsgraden.}

                                \small \alpha =\frac{1}{1+10^{pK_s-pH}}

                                \small \alpha =\frac{1}{1+10^{4{.}96-6{.}1}}=0{.}932=93{.}2\%

                               

Kan du hælpe med opgave a) og b)


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. november 2017 af mathon

a)
                 \small C_8H_{17}COOH\, _{\textit{(l)}}\; +\; H_2O\, _{\textit{(l)}}\; \rightleftharpoons \; C_8H_{17}COO^-\, _{\textit{(aq)}}\; +\; H_3O^+\, _{\textit{(aq)}}

                          \small \left [ H_3O^+ \right ]=0{.}0019\;M

                          \small \small pH=-\log\left (\left [ H_3O^+ \right ] /M \right )=-\log\left (0{.}0019 \right )=2{.}7

                       


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. november 2017 af mathon

b)
                 \small \small c(C_8H_{17}COOH)=\frac{m}{V}:M=\frac{186{.}7\; \tfrac{g}{L}}{158{.}2\; \tfrac{g}{mol}}=1{.}2\;M
         


Svar #7
22. november 2017 af MaH99 (Slettet)

Mange tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Kemi - Skriftlig syre-base opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.