Matematik

søger en forklaring på arctan

03. februar 2018 af CarlChristian2 - Niveau: C-niveau

Hej Jeg har en opgave, som jeg har udregnet, men jeg har svært ved at forklare min metode og søger noget hjælp til at forstå.
 

Min øvelse:

Find ∠A i vinkelret trekant ABC.

Mine opgivet værdier: a=3.5, b=7.5, 


Formel: tan(vinkel)=(a/b)

∠A=tan(a/b)   ⇔   ∠A=tan-1(a/b)   ⇔   ∠A=tan-1(3.5/7.5) ? 25.01689


Resultat: ∠A=25.017°

kan en af jer forklare mig hvorfor jeg nu vælger tan-1

god weekend


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. februar 2018 af mathon

                             \small \tan\left (A \right )= \tfrac{3{.}5}{7{.}5}

                             \small A = \tan^{-1}\left (\tfrac{3{.}5}{7{.}5} \right )


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. februar 2018 af Halo13032 (Slettet)

tan-1(A) er den omvendte til tan(A). 

Tan(25.017) = 3.5/7.5

Tan-1(3.5/7.5)=25.017


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. februar 2018 af mathon

\small \#0  
          \small \textup{Du har rodet lidt rundt i tan og }\tan^{-1}.


Svar #4
03. februar 2018 af CarlChristian2

Jeg vil bare høre en redegørelse af hvorfor man skriver tan-1 :)

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. februar 2018 af Mathias7878

Den bruger man, når man skal finde vinklen til tan.
- - -

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. februar 2018 af StoreNord

tan(45º)=1
tan-1(1)=45º


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. februar 2018 af ringstedLC

Den "omvendte" til en trigonometrisk funktion har mange navne.

arctan (fork. for arcus-tangens).

atan (fork. for arc-tangens).

tan-1

På lommeregnere m.m. skal du som regel taste "INV" eller "2nd" og så den trig. funktion.

Men din tegning og din udregning passer ikke sammen. Enten har du byttet om på b og c (og derfor på B og C) eller også skal du bruge sinus til at beregne A.


Svar #8
03. februar 2018 af CarlChristian2

okay, jeg kan godt se at jeg har vendt og drejet det forkert!. det er selvfølgelig (arcsin) jeg skal benytte her!
Kan se hvad i mener :) tak for billaget, det giver en god mening nu! 

Mange tak


Svar #9
03. februar 2018 af CarlChristian2


hmm. det underlige er at facit skriver at vinkel A = 25.0odet må være en fejl.

Jeg har nemlig de De trigonometriske funktioner:

sin(A)=a/c         sin(vinkel)=mod/hyp

cos(A)=b/c        cos(vinkel)=hos/hyp

tan(A)=a/b         tan(vinkel)=mod/hos

Men.. man kan vel også beregne længden c = IABI ved brug af Pythagoras ( a2+b2=c2 ) som giver c=8.31925
og efterfølgende benytte Cosinusrelationerne.

cos(A)=(b2+c2-a2) / (2*b*c)

og derved få 24.7


Brugbart svar (0)

Svar #10
03. februar 2018 af StoreNord

\\ \tan A=\frac{7}{2}:\frac{15}{2}=\frac{7}{2}\cdot\frac{2}{15}=\frac{7}{15}\Leftrightarrow \\A=\arctan \left ( \frac{7}{15} \right )=25.02
Skærmbillede fra 2018-02-03 19-45-45.png


Brugbart svar (0)

Svar #11
03. februar 2018 af Halo13032 (Slettet)

#9


hmm. det underlige er at facit skriver at vinkel A = 25.0odet må være en fejl.

Jeg har nemlig de De trigonometriske funktioner:

sin(A)=a/c         sin(vinkel)=mod/hyp

cos(A)=b/c        cos(vinkel)=hos/hyp

tan(A)=a/b         tan(vinkel)=mod/hos

Men.. man kan vel også beregne længden c = IABI ved brug af Pythagoras ( a2+b2=c2 ) som giver c=8.31925
og efterfølgende benytte Cosinusrelationerne.

cos(A)=(b2+c2-a2) / (2*b*c)

og derved få 24.7

Du kan ikke bruge cosinus relationerne, da det ikke er en vilkårlig trekant, men en retvinklet trekant. 

Så derfor er vinklen A lig med;

sin-1(3.5/7.5)=27.81813928 grader

og hvis du vil finde siden c

bruger du formlen;

cos(A) = c / b

Du kender siden b og du kender vinklen A, derfor er siden c lig med;

c = cos(A) · b -> cos(27.81813928) · 7.5 = 6.633


Brugbart svar (0)

Svar #12
03. februar 2018 af StoreNord

#11 tager fejl. Både sinus-relationerne og de udvidede cosinus-relationer kan også bruges i retvinklede trekanter.
Desuden er det vinkel A der skal findes.   :)

#9 er korrekt, bortset fra at resultatet er unøjagtigt.

PS:  Jeg har arbejdet udfra tegningen i #10 tegnet efter #0's oplysninger.


Brugbart svar (0)

Svar #13
03. februar 2018 af Halo13032 (Slettet)

Tegningen i #10 er heller ikke komplet korrekt, da der ikke bruges tan når det omhandler den modstående katete og hypotenusen, derfor bruger man sinus;

sin-1(3.5/7.5)=27.81813928 grader

Så vinkel A er 27.8 grader


Brugbart svar (0)

Svar #14
03. februar 2018 af Mathias7878

  \small \small \small \angle A = sin^{-1}(\frac{sin(C)\cdot a}{c}) = sin^{-1}(\frac{sin(90^{\circ})\cdot 3.5}{7.5}) = 27.82^{\circ}

- - -

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #15
03. februar 2018 af StoreNord

#13    Lad mig citere #0:
             " Mine opgivet værdier: a=3.5, b=7.5 "
             " Find ∠A "
Er det i strid med tegningen i #10 ?

Tangens har ikke noget med hypotenusen at gøre.

#14 bruger en anden tegning, end dèn i #10


Brugbart svar (0)

Svar #16
03. februar 2018 af Halo13032 (Slettet)

Hvis du åbner det vedhæfte billede i #0 så er b hypotenusen og ikke en katete, derfor er det forvirrende. Ja, den er derfor i strid med tegningen #10


Brugbart svar (0)

Svar #17
03. februar 2018 af StoreNord

Tja, det har du ret i. Men dèt billede er jo også lavet af en person, der søgte hjælp.
Jeg tillagde hans opgivne værdier størst sandheds-værdi.      :)


Svar #18
03. februar 2018 af CarlChristian2

Opgave formuleringen er:

I en retvinklet trekant ABC med vinkel C ret er
a = 3.50 og b = 7.5. Bestem vinkel A

Ingen tegning af trekanten følger.




 


Brugbart svar (0)

Svar #19
03. februar 2018 af StoreNord

I min skoletid anbefalede læreren at vi lod den rette vinkel hedde C.


Brugbart svar (0)

Svar #20
03. februar 2018 af SuneChr

# 19  Ja, den tradition er jeg også opvokset med, såfremt der ikke var andet, der talte imod.
SP 030220182134.JPG

Vedhæftet fil:SP 030220182134.JPG

Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.