Biologi

Hvilken betydning har fejl i kopieringen af DNA i mitosen og meiosen?

11. marts 2018 af annahansen2 - Niveau: B-niveau

Hej 

Er der nogle, der kan hjælpe med en kort forklaring på hvilken betydning har fejl i kopieringen af DNA i mitosen og meiosen?

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. marts 2018 af guzbak

https://www.studieportalen.dk/forums/Thread.aspx?id=760314
- - -

Angiv gerne om mit svar var brugbart, ved at trykke på "brugbart svar".

// Guzbak


Brugbart svar (1)

Svar #2
14. marts 2018 af AngelOneOne

Hej,

Du kan også læse lidt mere om selve DNA mutation ved replikering her: https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1760932

Man kan sige at den væsentligste forskel  i DNA replikeringen i mitosen og meiosen er, at i mitosen, vil det frjlreplikerede DNA altid findes i den nye celle, da hele DNA massen kopieres inden cellen deler sig i to - Det kan have konsekvenser for cellen, både gavnlige og skadelige, eller den kan sidde steder på DNA'er hvor det ikke gør noget (ikke-kodende DNA).

I meiose, har mutationer af enkeltgener normalt mindre konsekvens (der er "kun" 50% chance for at den kønscelle med fejlen er den der smelter sammen med en anden kønscelle). Men der hvor det kan have en "stor" konsekvens er mutationer på Y-kromosomet (et af kromosomerne der bestemmer kønnet). Det er kun drenge der har et Y-kromosom, og hvis der er en mutation på dette, vil det gå i arv til alle drengebørn. Det gælder f.eks. rød-grøn farveblindhed, som kun findes hos drenge/mænd. Det forekommer på grund af en mutation i Y-kromosomet. Fejl på X-kromosomet, er normalt ligegyldige hos piger, da de modtager en kopi af dette fra både far og mor. Så med mindre begge forældre har den samme kromosomfejl og begge giver det fejlbehæftede kromosom videre (moderen har normalt 50% chance for at give et raskt X-kromosom videre), så har pigen altså størst sandsynlighed for at få mindst et raskt X-kromosom uden fejl.

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Skriv et svar til: Hvilken betydning har fejl i kopieringen af DNA i mitosen og meiosen?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.