Kemi

pH efter tilsætning af stærk base

22. juni 2018 af 10986 - Niveau: B-niveau

Hej, jeg kan ikke finde ud af at udregnde den teoretiske pH efter tilsætning af 1.0 M NaOH i 50 mL i vand.

Håber nogle kan hjælpe, da jeg roder rundt i pH formlerne....


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. juni 2018 af Heptan

\\ \textup{p}\textup{H}=14-\textup{p}\textup{OH} \\ \textup{p}\textup{OH}= -\log [\textup{OH}^-]


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. juni 2018 af mathon

Det er nødvendigt at kende volumen af den 1.0 M NaOH, som tilsættes de 50 mL vand.


Svar #3
23. juni 2018 af 10986

Okay tak - der blev tilsat 1 Ml NaOh

Svar #4
23. juni 2018 af 10986

Hvilken Formel skal jeg bruge til at beregne [OH-]?

Brugbart svar (1)

Svar #5
23. juni 2018 af mathon

NaOH er en stærk base, som er 100% ioniseret
dvs
              \small n(OH^-)=n(NaOH)=V\cdot c=(0.001\; L)\cdot \left ( 1.0\; \tfrac{mol}{L} \right )=0.001\; mol

              \small \left [ OH^- \right ]=\frac{0.001\; mol}{0.051\; L}=0.0196\; M

              \small pOH=-\log(0.0196)=1.7

              \small pH=14-pOH=14-1.7=12.3


Svar #6
23. juni 2018 af 10986

Okay så når man skal udregne den aktuelle koncentration skal man altså tage hele volumen efter tilslutning af NaOH?

Brugbart svar (0)

Svar #7
23. juni 2018 af mathon

Ja - slutopløsningen har jo et volumen på 51 mL.


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. juni 2018 af mathon

Men om den ene mL medregnes eller ej, giver ingen større forskel, da volumenet ikke ændres kendeligt:

              \small \small \left [ OH^- \right ]=\frac{0.001\; mol}{0.050\; L}=0.02\; M

              \small \small pOH=-\log(0.02)=1.7

              \small pH=14-pOH=14-1.7=12.3


Svar #9
23. juni 2018 af 10986

Hej jeg er ved at regne endnu en opgave omkring pH, jeg er i tvivl om jeg skal regne med 50 mL eller om jeg skal havlere det og regne med 25 mL for hver?

Har vedhæftet udsnit af min besvarelse.

Håber i vil hjælpe igen :-)

Vedhæftet fil:stofmængde.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #10
23. juni 2018 af mathon

Fordi der er lige mange mol syre og korresponderende base, er der ikke nødvendigvis det samme volumen syre og base.


Svar #11
23. juni 2018 af 10986

Okay, tak for hjælp!


Svar #12
23. juni 2018 af 10986

Hej igen, hvordan filan kan det være at pH i delforsøg 3 er mindre påvirket efter tilsætning af NaOh end delforsøg 2?

Vedhæftet fil:PH hm.JPG

Svar #13
23. juni 2018 af 10986

Hov jeg kom lige til at skrive noget forkert data ind, her er det rigtige skema:

Vedhæftet fil:rigtig.JPG

Skriv et svar til: pH efter tilsætning af stærk base

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.