Kemi

Det periodiske system og atomets opbygning

30. august 2018 af LineMohring - Niveau: C-niveau

Jeg har fået dette spørgsmål:

1. Seks grunstoffer fra en bestemt hovedgruppe omtales som jordalkalimetaller. Et af dem har elektronstrukturen (2,8,8,2) - hvilke grundstoffer er det tale om?

Mit spørgsmål er så hvordan jeg løser det? Nogle der kan hjælpe mig igennem det?

Tak på forhånd. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. august 2018 af SelmaWho (Slettet)

Du kan starte med at se hvor mange elektroner den har i yderste skal. I dette tilfælde er det 2. Grundstoffet står altså i hovedgruppe nr. 2. Du kan også se hvor mange elektroner den har i det hele. Hvilket er 20. Prøv at kigge i det periodiske system og se hvilket grundstof har atomnummer 20.


Brugbart svar (2)

Svar #2
30. august 2018 af mathon

                                        \small \textbf{II. hovedgruppe}

                                                  \small \begin{array}{l} _4Be\\ _{12}Mg\\ _{{\color{Red} 20}}Ca\\ \small _{38}Sr\\ \small _{56}Ba\\ \small _{88}Ra\\ \end{array}            


Svar #3
30. august 2018 af LineMohring

Tusind tak for hjælpen begge to!


Brugbart svar (1)

Svar #4
30. august 2018 af AngelOneOne

Hej,

Du kan altid regne med reglerne som gælder for elektrisk neutrale grundstoffer i hovedgrupperne:

• Antal elektroner i yderste skal = hovedgruppe:
1 elektron = Hovedgruppe 1 (IA) - Alkalimetallerne
2 elektroner = Hovedgruppe 2 (IIA) - Jordalkalimetallerne
3 elektroner = Hovedgruppe 13 (IIIA)
4 elektroner = Hovedgruppe 14 (IVA)
5 elektroner = Hovedgruppe 15 (VA)
6 elektroner = Hovedgruppe 16 (VIA)
7 elektroner = Hovedgruppe 17 (VIIA) - Halogenerne
8 elektroner = Hovedgruppe 18 (VIIA) - Ædelgasserne

• Det samlede antal elektroner i det elektrisk neutrale grundstof = atomnummeret
Et grundstof med 13 elektroner = atomnummer 13 = Al, Aluminium
Et grundstof med 26 elektroner = atomnummer 26 = Fe, Jern
Et grundstof med 54 elektroner = atomnummer 54 = Xe, Xenon
osv.....

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Skriv et svar til: Det periodiske system og atomets opbygning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.