Kemi

Ækvaliente mængder, når forholdet er 1:1:1:1, og der er to reaktanter og produkter?

29. september 2018 af Tib3riass - Niveau: C-niveau

Jeg har virkelig problemer med mængdeberegning, især nu hvor der er to produkter.

Har spurgt indtil til denne opgave i et andet indlæg, men har virkelig svært ved at gennemskue det lige i øjeblikket. Og er meget presset med lektiemængde.

Håber der nogen, som kan hjælpe mig?

Jern reagerer med dihydrogensulfat og der dannes dihydrogen (gas) og jern(II)sulfat

1. Opskriv reaktionsligningen og afstem den.

                                 Fe (s) + H2SO4 (l) -> FeSO4(s) + H2 (g)

Er den korrekt afstemt?

Og jeg går ud fra, at den er i forholdet 1:1:1:1

Er det korrekt?

2. Hvor mange g jern(II)sulfat og dihydrogen dannes, hvis vi bruger 24,5 g jern og 32,6 g dihydrogensulfat? 

Har lavet følgende skema:


                      Fe                        H2SO4                  FeSO4              H2
m                   24,5 g                  32,6 g
M                   55,845 g/mol       98,079 g/mol         151,908 g/mol    2,01588 g/mol
n                    0,438 mol            0,332 mol

                         Stofmængden n: n(mol) = m(g) / M (g/mol) 

                        n(Fe): 24,5 g / 55,845 g/mol = 0,438 mol
                        n(H2SO4): 32,6 g / 98,079 g/mol = 0,332 mol

                        Der er et overskud af Jern(Fe) i følge stofmængden.

Nu opstår mit problem, for hvordan regner jeg m og n korrekt ud for FeSO4 og H2?                   

Er denne udregning korrekt? :

m(FeSO4) = 0,332 mol * 151,908 g/mol = 50,433 g

eller skal jeg minus de to stofmængder ud med hinanden, nu hvor forholdet er 1:1:1:1

således:                              0,438 mol - 0,332 mol = 0,106 mol

også får jeg stofmængden for FeSO4, men hvordan finder jeg så stofmængden for H2?

                        n(H2) = ?

Hvad gør jeg her, er meget i tvivl?

Og er det skrub forkert, det jeg laver?
 
3. Hvad er hydrogenets volumen ved et tryk på 0,98 bar og en temperatur på 19,7°C?

Kan se jeg skal bruge denne formel p · V  =  n ·  R ·  T 

Som skal omskrives til V = ( R · T / p ) · n

Men mangler H2 stofmængde?

4. Er jern eller dihydrogensulfat den begrænsende faktor?

Vil mene, at det er dihydrogensulfat er den begrænsende faktor, med 0.332 mol.

                        n(Fe): 24,5 g / 55,845 g/mol = 0,438 mol
                        n(H2SO4): 32,6 g / 98,079 g/mol = 0,332 mol

Kan der gives en bedre forklaring?

Håber i kan bære over med mig.

På forhånd tak 

Peter


Brugbart svar (1)

Svar #1
29. september 2018 af mathon

molforhold  \small \small Fe:H_2SO_4:H_2=1:1:1

         \small \begin{array} {lccccl} &&\mathbf{}{Fe}&&\mathbf{}{H_2SO_4}\\ \textup{\ae kvivalente masser:}&&55.847\; g&&98.079\; g\\ &&24.5\; g&&43.03\; g\\ \textup{aktuelle masser:}&&24.5\; g&&32.6\; g&\textup{svovlsyre er den begr\ae nsende faktor} \end{array}               


Brugbart svar (1)

Svar #2
29. september 2018 af mathon

                     \small n(H_2)=n(H_2SO_4)=\frac{32.6\; g}{98.079\; \frac{g}{mol}}=0.332\; mol

                     \small V(H_2)=\frac{n\cdot R\cdot T}{p}

                     \small \small V(H_2)=\frac{(0.332\; mol)\cdot (0.08314472\; \tfrac{bar\cdot L}{mol\cdot K})\cdot ((273.15+19.7)\, K)}{0.98\; bar}


Brugbart svar (1)

Svar #3
29. september 2018 af mathon

ækvaliente   \small \rightarrow   ækvivalente


Svar #4
30. september 2018 af Tib3riass

Ydeligere forklaring på opgaven kan hentes her:

https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1851225#1851656


Skriv et svar til: Ækvaliente mængder, når forholdet er 1:1:1:1, og der er to reaktanter og produkter?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.