Kemi

Hvilken formel + hvordan skal jeg skrive mændgeberegningen

13. oktober 2018 af Emothy (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg skal have hjælp til denne opgave.

Vi så i de tidligere opgaver, hvordan man fremstiller NH3 ved en syntese mellem N2 og H2. Ammoniak bruges ikke bare som gødning, men også til fremstilling af salpetersyre (HNO3). Salpetersyre anvendes til fremstilling af kunstgødning og sprængstoffer. Kp for de tre reaktioner er hhv. 2*102, 1,5*102 og 75.

Salpetersyre fremstilles i en såkaldt tre-trins syntese, som starter med forbrænding af ammoniak til nitrogenmonoxid og vand:

Trin 1:

4NH3(g)  +      5O2(g)  →       4NO(g) +            6H2O(g)

Afstem reaktionsskemaet og beregn hvor meget NO der dannes af 1 ton ammoniak.

Derefter omdannes NO til nitrogendioxid ved endnu en forbrænding.

Opskriv reaktionsskemaet: 

og beregn hvor meget nitrogendioxid der kan fremstilles af den mængde NO der blev fremstillet i Trin 1

Trin 2:

Endelig reagere nitrogendioxid med vand og ilt og danner HNO3. Opskriv reaktionsskemaet og beregn hvor meget (ton) salpetersyre der kan fremstilles af 1 ton ammoniak.

Trin 3:


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. oktober 2018 af janhaa

2NO + O2 => 2NO2

4NO2 + 2H2O + O2 => 4HNO3


Svar #2
13. oktober 2018 af Emothy (Slettet)

Kan du forklare hvilken opgave og hvordan?


Brugbart svar (1)

Svar #3
13. oktober 2018 af mathon

\small \textup{Trin 1}:
                    \small 4\, NH_3\, _{\textit{(g)}} \; + \; 5\, O_2\, _{\textit{(g)}}\; \longrightarrow \; 4\, NO\, _{\textit{(g)}}\; + \; 6\, H_2O\, _{\textit{(g)}}

                    \small \begin{array}{|c|c|c|c|} &\mathrm{NH_3}&\textup{NO}\\ \hline \textup{masse/g}&10^6&1761846.10&=1.762\;\textup{ ton}\\ \hline \textup{molmasse/}\mathrm{\tfrac{g}{mol}}&17.031&30.006\\ \hline \textup{antal mol}&58716.46&58716.46\\ \hline \textup{koeff.}&1&1\\ \hline \end{array}


Svar #4
13. oktober 2018 af Emothy (Slettet)

Tusind tak, kan du foretælle mig hvordan man laver de to næste trin?


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. oktober 2018 af janhaa

#4

Tusind tak, kan du foretælle mig hvordan man laver de to næste trin?

reactions:

2NO + O2 => 2NO2

4NO2 + 2H2O + O2 => 4HNO3


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. oktober 2018 af mathon

\small \small \textup{Trin 2}:
                    \small 2\, NO\, _{\textit{(g)}} \; + \; O_2\, _{\textit{(g)}}\; \longrightarrow \; 2\, NO_2\, _{\textit{(g)}}

                    \small \begin{array}{|c|c|c|c|} &\textup{NO}&\mathrm{NO_2}\\ \hline \textup{masse/g}&1761846.10&2701250.74&=2.701\; \mathrm{ton}\\ \hline \textup{molmasse/}\mathrm{\tfrac{g}{mol}}&30.006&46.005\\ \hline \textup{antal mol}&58716.46&58716.46\\ \hline \textup{koeff.}&1&1\\ \hline \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. oktober 2018 af mathon

\small \small \small \textup{Trin 3}:
                    \small 4\, NO_2\, _{\textit{(g)}} \; + \; 2\, H_2O\, _{\textit{(g)}} \; + \;O_2\, _{\textit{(g)}}\; \longrightarrow \; 4\, HNO_3\, _{\textit{(g)}}

                    \small \small \begin{array}{|c|c|c|c|} &\textup{NO}_2&\mathrm{HNO_3}\\ \hline \textup{masse/g}&2701250.74&3699841.58&=3.700\; \mathrm{ton}\\ \hline \textup{molmasse/}\mathrm{\tfrac{g}{mol}}&46.005&63.012\\ \hline \textup{antal mol}&58716.46&58716.46\\ \hline \textup{koeff.}&1&1\\ \hline \end{array}


Skriv et svar til: Hvilken formel + hvordan skal jeg skrive mændgeberegningen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.