Kemi

Hvor meget 0,010 M natriumhydroxidopløsning skal der bruges for at neutralisere 100 mL 0,020 M saltsyre?

16. november 2018 af jlj95 - Niveau: C-niveau

Jeg sidder lidt fast ved en aflevering, jeg har lidt svært ved at forstå hvilke formler jeg skal bruge. Håber der er nogen som kan hjælpe:

Hvor meget 0,010 M natriumhydroxidopløsning skal der bruges for at neutralisere 100 mL 0,020 M saltsyre? 

1 Beregn først stofmængden af saltsyre   

n=m/M→ 100g / 0,02g/mol= 5000 mol

2 Find så ud af hvor stor stofmængde NaOH, der skal bruges for at neutralisere denne mængde  

3 Beregn til sidst hvilket volumen NaOH dette svarer til 


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. november 2018 af AngelOneOne

Hej,

1)

Du har 0,020 M (mol/L), men du har kun 100 mL - Dvs. i de 100 mL er der 0,020 mol/L x 0,1 L = 0,0020 mol HCl. n er altså = 0,002 mol HCl.

2)

Da NaOH + HCl → NaCl + H2O er reaktionsforholdet altså 1:1, så for at neutralisere 0,002 mol HCl, skal du bruge 0,002 mol NaOH.

3)

Din NaOH opløsning er 0,01 M og du skal bruge 0,002 mol, så siger du 0,002 mol / 0,01 mol/L =  0,2 L = 200 mL.

Som kontrol kan du se at det passer, for da reaktionsforholdet er 1:1 skal du bruge 1 mol NaOH for at neutralisere 1 mol HCl (eller 0,02 mol NaOH for at neutralisere 0,02 mol HCl), og da du har 100 mL 0,02 M HCl skal du bruge 200 mL 0,01 M NaOH (dobbelt så meget, fordi koncentrationen af NaOH er det halve af koncentrationen af HCl).

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Svar #2
16. november 2018 af jlj95

Ah okay på den måde, nu er jeg meget mere med! Mange tak for det hurtige svar :-)


Skriv et svar til: Hvor meget 0,010 M natriumhydroxidopløsning skal der bruges for at neutralisere 100 mL 0,020 M saltsyre?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.